www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ХОРМОНАЛНА КРИЗА ПРИ БЕБЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

Полова криза при бебе. Описание на хормонална (полова) криза

С майчината кърма в организма на новороденото навлизат хормони, които дават отражение върху него у повечето новородени (независимо от пола) към края първата седмица се наблюдава набъбване на млечните жлези. Те достигат големината на лешник или орех, а понякога дори колкото юмручето на бебето. При натиск от млечната жлеза изтича  изтича  жълтеникава течност, наподобяваща майчината  коластра. Такова изстискване на подутите млечни жлези на новороденото обаче не бива да се прави в никакъв случай. Това може да предизвика тежко гнойно възпаление с разрушаване на жлезата. Освен това оттук инфекцията може да се разнесе по целия организъм на новороденото.

Симптоми при хормонална криза при бебето

Набъбването на млечните жлези е нормално явление. То изчезва спонтанно за 1-3 седмици и не трябва да правите нищо. Ако обаче освен подуването установите зачервяване, болезненост при пипане и повишена температура - обадете се незабавно на детския лекар. В първите дни след раждането от половите органи на момиченцата нормално се отделя оскъдно количество бистра слузна материя, която също изчезва спонтанно. В много редки случаи може да изтече от половата цепка и незначително: количество кръвениста материя. Това също е израз на влиянието на майчините хормони и скоро изчезва. У момченцата пък се наблюдава набъбване на тестисите. Нормално те имат големината на бобово зърно, но при набъбването могат да достигнат големината на лешник или малка слива.

Набиране течност между обвивките на тестисите при момченцата

Трябва да знаете за още една физиологична особеност у момченцата - набирането на течност между обвивките на тестисите, които добиват големината на синя слива или необелен орех. Подуването може да бъде едностранно или двустранно. Тази особеност не е свързана с майчините хормони и може да се наблюдава дори през ,следващите месеци, като не трябва да предизвиква тревога у родителите. Състоянието също не изисква лечение - с възрастта изчезва спонтанно

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 319 посетителя в сайта