www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КЪПАНЕ НА БЕБЕ. Как да къпя правилно бебето?

(0 votes, average 0 out of 5)
Article Index
КЪПАНЕ НА БЕБЕ. Как да къпя правилно бебето?
Каква вода да използвате за къпане на бебето?
Как да държите бебето правилно?
Каква поза да заеме бебето по време на къпане?
На кои места да обърнете особено внимание по време на къпане?
Как да подсушите бебето?
All Pages

 

Къпане на бебе. Кога трябва да се къпе бебето

Hовороденото трябва да се къпе всеки ден, а когато се наложи - и два пъти на ден. То може да се къпе сутрин, обед или вечер според условията в дома. Във всички случаи обаче къпането трябва да бъде преди хранене. Температурата на водата трябва да бъде близка до тази на тялото - 37-38 градуса по целзий. Можете да определите подходящата температура, като потопите лакътя си във водата - трябва да усетите приятно поносима топлина.


 

Каква вода да използвате за къпане на бебето?

Никога не използвайте за къпане вряла вада, която да разстудявате. Eднa грешка може да доведе до тежка злополука. Затова затопляйте до необходимата температура цялото количество вода за къпане. Във водата не бива да се слагат никакви прибавки (например жълтък от яйце, калиев перманганат, отвара от дъбови кори, орехова шума и др.), ако лекарят не е назначил. За къпането използвайте бебешки сапуни или шампоани.


 

Как да държите бебето по време на къпане?

Ако не знаете  как се държи бебето по време на къпането, опитната баба, съседката или вашата педиатърка ще ви помогнат. За предпочитане е къпането да става с поливане. Това е по-хигиенично, а и ако бебето се изплъзне от ръцете ви, няма опасност да глътне вода от коритцето или ваничката, където в случая има малко вода. За да не се изплъзне бебета от ръцете, трябва да се държи по определени правила. То се държи с лявата ръка, а дясната го мие. За леваците важи обратното. За измиване на главичката и гърба поставете бебето да лежи с гърдите върху дланта, на лявата ви ръка, като с палеца и показалеца обхванете дясното му рамо.


 

Каква поза да заеме бебето по време на къпане?

По-голямата част  от къпането се извършва в тази поза, при която няма възможност да влезе вода в устата  на детето. За да измиете лицето и гърдите, обърнете детето да лежи с гръб върху лявата ви ръка, като обхванете с пръсти лявото му рамо.


 

 

На кои места да обърнете особено внимание при къпане на бебето ?

При измиването обърнете особено внимание на гънките на шията, подмишниците, слабините и седалищната областите, където кожата се запарва и може да се подсече. Банята на бебетата  не трябва да продължава повече от пет минути.


 

Как да подсушите бебето?

При изваждането на бебета от коритото, за да не се изплъзне от ръцете ви, вашият помощник трябва да ви поднесе хавлиена кърпа или чиста пелена, с  която да завиете детето. При подсушаването не трийте, а сама леко потупвайте с хавлиената кърпа, за да не се охлузи нежната кожа.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 207 посетителя в сайта