www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КЪРМЕНЕ. Кога се стига до забрана за кърмене?

(0 votes, average 0 out of 5)

Забрана за кърмене. Защо се стига до забрана за кърмене

Малко са случаите, при които майката не бива да кърми: туберкулозно заболяване, тежко душевно разстройство или припадъци (представляващи опасност за детето), както и тежко общо заболяване на майката, при което кърменето би влошило състоянието й. Може да прочете някъде, че по време на менструации у кърмачката бебето става неспокойно или дори  получава леко разстройство. Тези наблюдения нямат практическо значение. Сред народа има схващане, че ако кърмачето суче от бременна майка, получава диария. И това се опровергава от практиката. Жените  на  източните народи отглеждат по няколко деца, без да прекъсват кърменето по време на новата бременност, и децата им се развиват много добре. Много такива случаи има и у нас.

Как се осигурява достатъчно кърма за бебето

Възможно ли е да осигурим достатъчно кърма за бебето? Разбира се, че е възможно. Основно средство си остава систематичното изцеждане на млякото от гърдите след всяко кърмене. Но изцеждането изисква известен опит, за да не се увреди жлезистата тъкан и да се причини мастит.

Как става изцеждането на кърма

Изцеждането може да се прави със специални млечни помпички, които се продават в аптеките. Опитът обаче показва, че най-сигурният начин ръчното изцеждане. За да не се получи увреждане, не трябва да се стиска самата жлеза, а да се изцежда млякото само от млечните каналчета, които се ,намират под тъмно пигментираната кожа около зърното. Пръстите на ръката се поставят под гърдата, а само палецът многократно и леко притиска кожата около млечното зърно. Несъмнен ефект върху млечността оказва храната на кърмачката.

Режим на хранене на кърмещата жена

Отделянето на мляко се увеличава при консумирането на храни, богати на белтъчини, въглехидрати и течности месо, риба, яйца, тестени произведения, мляко и млечни продукти, боза, компоти, безалкохолни напитки. Някои жени имат впечатление, че определена храна увеличава кърмата. Те следва да консумират свободно тази храна. Някои усещат глад и през нощта и стават да се хранят. Не се чувствайте неудобно от това. Алкохолът (под каквато и да е форма и количество) е абсолютно забранен за кърмещата майка, която милее за своето дете. Той се отделя с кърмата, така че бебето получава своя дял от погълнатия от майката алкохол. А колкото по-малко е детето, толкова по-чувствително е към алкохола. Думите на наблюдателните баби "Пийни си булка, че да ти е кротко бебето", показват, че кърмачето се опива, когато майка му консумира алкохол.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 197 посетителя в сайта