www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

БОЛЕСТИ НА УСТНАТА КУХИНА ПРИ БЕБЕ

(0 votes, average 0 out of 5)
Article Index
БОЛЕСТИ НА УСТНАТА КУХИНА ПРИ БЕБЕ
Къса юздичка
Соор/млечница/
Възпаление на лигавицата на носа и носоглътката
All Pages

ВИДОВЕ БОЛЕСТИ НА УСТНАТА КУХИНА ПРИ БЕБЕ

Късата юздичка на езика е нормална явление у новородените. Тя не пречи на сученето или храненето и с възpастта се удължава колкото е необходимо. Твърденията на бабите, че късата юздичка може да бъде причината за непроговарянето, късното, проговаряне или за неправилната изговаряне на думите не почиват на истината. Не се тревожете, ако бебето има видимо къса юздичка на езичето.

Соор (млечница)се среща често както у новородените, така и у малките кърмачета. Причинява се от гъбичка, която е широка разпространена и намира благоприятни условия за развитие в устата на бебето. По лигавицата на бузите, езика, небцето и венците се образуват бели налепи като поръсено брашно или полепнало кисело мляко. В по-тежките случаи сученето може да се затрудни. Случаят не е спешен. Лекарят от консултацията предписва лекарства за мазане. Не се захващайте с народното лечение - мед и сода за хляб. Ако обаче заболяването се повтаря, то или  не е добре излекувано, или пък майката  е носител  на гъбичките и ги предава на бебета.

Възпаление на лигавицата на носа и носоглътката. Острата хрема рядка бива изолирана. Обикновено възпалителният процес обхваща и глътката - ринофарингит. По принцип новородените рядко боледуват от инфекциозна хрема. Тя се причинява от различни вируси най-често- рино­вируси. Бебето се заразява от възрастните или от  по-голямо дете. Нерядко обаче нослето на новороденото се запушва от образуваните корички в носните ходове, които представляват засъхнал секрет с налепени върху него прашинки от вдишвания въздух. Достатъчно е да почистите коричките с фитилчета влажен памук и сумтенето на бебето изчезва. Сумтенето на детето обаче може да се дължи и на по-дълбоко дишане, без да има запушване. Тази преценка следва да направи  лекарят.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 131 посетителя в сайта