www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

НЕДОСТИГ НА КЪРМА

(0 votes, average 0 out of 5)
Article Index
НЕДОСТИГ НА КЪРМА
Смесено хранене
All Pages

Недостиг на кърма. Когато майчиното мляко не достига

Състоянието, при което млякото не достига е известно като хипогалактия.Как да разберем, че млякото не е достатъчно по количество на бебето. Трябва да са на лице следните показатели.

1. При достатъчно кърма бебето заспива още на гърдата и спи спокойно поне два часа. При недостиг на кърма то се пробужда ,скоро и плаче, докато не се дохрани. Много по-важен показател  обаче е подмокрянето на бебето. Нормално  малкото кърмаче се подмокря почти всеки час. При недохранване ще го намерите при някое от преповиванията сухо. Това означава, че на бебето не достигат течности - следователно и кърма. Често пъти гладуващите деца имат лъжлив запек - изхождат се през 1-2 дни. Но това се наблюдава не само при изкуствено хранени, а също така и при деца на майчина кърма, които добре усвояват майчиното мляко.

2. По  големината и вида на млечната жлеза не бива да се прави извод за млечността й. Още повече се заблуждават майки, които намират млякото си за рядко и следователно недостатъчно хранително. Обикновено от гърда с достатъчно мляко след кърмене може да се изцеди още кърма. Има и начин за определяне количеството изсукана кърма. Бебето се претегля преди , и  след  кърмен три пъти на ден. Под внимание се взема средната порция  изсукано мляко, тъй като сутрешните са най-големи, а вечерните най-малки. Еднократното  претегляне на детето за определяне на изсуканото мляко, и то в следобедните часове, води до заблуждение, затова не се доверявайте на такова погрешно пресмятане. Още повече, че нуждите от кърма са индивидуални - едно бебе се задоволява с по-малко кърма. 3а друго,което малко спи и  много играе, има по-големи нужди.

3. Прегледът на бебето е най-сигурния показател. Ако то е с тегло на  нормата или дори над нормата, то всякакви проверки на количеството  изсукана кърма са излишни. В такъв случай бебето плаче по-скоро от колики, отколкото от недохранване.

Ако пак общото заключение е, че кърмата е недостатъчна, не бързайте да добавяте квасено краве мляко и да преминете към смесено хранене. Добрата майка трябва да положи усилията за увеличаване количеството на кърмата. Най-важното е да увеличите броя на кърменията до 8-9 на денонощие, като предлагате на бебето да суче и от двете гърди на всеки  2 и половина часа. Освен това увеличете консумацията на течности боза, мляко, сокове и др. Проверете колко е наддало бебето за следващите 15 дни и ще  установите тези мерки дали са дали ефект. 


 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 332 посетителя в сайта