www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

РАЗВИТИЕ НА КЪРМАЧЕТО. ПРАВИЛНО ЛИ СЕ РАЗВИВА ВАШЕТО БЕБЕ?

(0 votes, average 0 out of 5)
Article Index
РАЗВИТИЕ НА КЪРМАЧЕТО. ПРАВИЛНО ЛИ СЕ РАЗВИВА ВАШЕТО БЕБЕ?
По-пълно или по-слабо бебе?
Фонтанела
Зъбите на бебето
All Pages

Физическо развитие на кърмачето

През първите месеци бебето наддава по 700 г, след това по 500-600 г, за да стигне към края на първата година до 300 г месечен прираст. Едни бебета удвояват теглото си от раждането към 4-ия месец, а други към 6-ия месец. Почти всички го утрояват към края на годината. След това децата нарастват средно годишно с около 2 кг. Както се вижда интензитетът на растежа отслабва с възрастта. Всички тези цифри обаче са само ориентировъчни . Всяко дете се развива индивидуално и не винаги се подчинява на нашите показатели и норми. Така например можете да прочете, че тримесечната бебе трябва да тежи към 6  кг, а едногодишното  10 кг. В същност нормални са всички тримесечни деца  с  тегло от 4,5 до 7 кг и всички едногодишни деца с тегло от 8 до 12 кг. Не трябва да се стремите към наднормено тегло на детето. Вашата задача е да отгледате здраво, жизнено и умно  дете. В същност по-важен е растежът на детето на дължина. До края на първата година бебето нараства средно месечно  с 2-3 см, за  да  стигне в края на годината 75- 80 см дължина.  След това нарастването е с около  5 см за година. Добре наддаващо на тегло бебе има хубави, закръглени форми, а нa бедрата му се образуват 1-2 напречни гънки. Често пъти те не са еднакви и симетрични на двете крачета. Не изпадайте в паника - в природата няма идеална симетрия. Тази особеност само ще даде повод на лекаря да провери дали у детето  няма предразположение  към  изкълчване  на тазобедрената става. Но това съмнение далеч не винаги  се потвърждава. 

По-пълно или по-слабо бебе

Днес вече е ясно, кое е за предпочитане - здраво и пъргаво дете, Макар и с тегло на  долната граница на нормата,  или пълно, дори тлъсто бебе, тромаво, отпуснато и често боледуващо. Опитът показва, че  както затлъстелите  възрастни  хора, така и  пълните деца по-чecтo и по-тежко боледуват .

Разбира се, ако теглото на  детето е под долната граница на нормата, ако подкожната тлъстина на гърдичките,  коремчето и крайниците  му е силно намаляла, това вече говори за заболяването хипотрофия, т. е. изчезване на подкожната тлъстина. Най-честата причина за хипотрофията е неправилното и изкуственото хранене, а след това честите боледувания. В последно време обаче все по-често се срещат прекомерно охранени деца. Затлъстяването   най-често е последица на прекомерно и насилствено хранене . Не завиждайте на тези майки. В началото те измъчват бебето да погълне полагащата му се дажба храна, след това се радват на добрия му апетит, а накрая търсят помощта  на лекаря  срещу големия апетит на детето. 

Фонтанелата (мекото пространство между костите на темето  на бебeтo) при раждането е с размера 2-3 см. Постепенно тя се увеличава до 6-ия месец, а после намалява, за да се затвори към края на първата година. У едни бебета това става още на 8-месечна възраст, а у други едва към 14-16-ия месец. Все пак, ако фонтанелата на бебето не се затвори в края на първата година, посъветвайте се с лекаря, да не би това да е израз на леко протекъл и още неоздравял рахит. 

Зъбите на бебето започват да никнат към 6-8-месечна възраст. И тук обаче има големи индивидуални различия. На вашето бебе първите зъби могат да поникнат още на 3-месечна възраст. Но не се тревожете, ако не се появят и до 10-ия месец. Няма дете, което да е останало без зъби. Някои родители смятат, че когато бебета започне да се лигави през 3-ия месец, това се дължи на никненето на първото зъбче. На лигавенето през 3-ия месец е нормално явление за всички деца и не означава никнене на зъби. Кагато към 6-8-месечна възраст започне никненето на зъбите, някои деца стават малка по-неспокойни и хапят попадналите им предмети. Никога обаче не отдавайте повишената температура на никненето на зъбите, а потърсете лекар. Та нали след 6-ия месец  до средата на третата година на детето му никне средно по едно зъбче всеки месец. Означава ли това, че всяко повишаване на температурата трябва да се свързва с никненето на зъби. Естествено,не. За вас е важно да знаете,че нарушения ред на никнене на зъбите (първо резци, след тава предкътници, после кучешки) появата на зъби с лош eмайл и изникването на зъбите накриво означава отклонение от  нормата. Лекарят и стоматологът  трябва да преценят на какво  се дължи това . Обиновено млечните зъби започват да се подменят с трайни зъби, преди да тръгне детето на училище. Ако у вашето дете този процес започне още през петата година, не се учудвайте. Сега всички процеси на растеж у децата са ускорени.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 179 посетителя в сайта