www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

РАХИТ. РАХИТ ПРИ БЕБЕ

(0 votes, average 0 out of 5)
Article Index
РАХИТ. РАХИТ ПРИ БЕБЕ
Кои деца са повече пердразположени към рахит?
Как да предпазим децата от рахит?
Симптоми при рахит
All Pages

 

Рахит. Как става образуването на витамин D

Витамин D се образува в кожата на кърмачето под влияние на ултравиолетовите лъчи на слънцето. Само една малка част от дневните нужди се внасят с майчиното мляко, маслото, жълтъка на яйцата и черния дроб. Недоимъкът на витамин D води до недостатъчно отлагане на калциеви и фосфорни соли в растящите кости.Те остават меки и непълноценни, лесно се огъват под тежестта на тялото. Но рахитът се отразява на всички органи и системи в детския организъм.Рахитичните деца боледуват по-често  и по-тежко от инфекции на дихателните органи и пневмонии.


 

 

Кои деца са повече предразположени към рахит?

По-често боледуват от рахит така наречените "зимни деца" - родени през есента и началото на зимата, които прекарват първите месеци от живота си в стая, без да ги огрява слънце. Често боледуват и деца, които се претрупват с дрехи. Изкуствено хранените бебета заболяват  два пъти по-често от тези, които са  на майчина кърма, поради по-слабото усвояване на калциеви соли от кравето мляко. По-често боледуват и недоносените, които имат по-големи нужди то витамин D и калциеви соли.


 

Как да презпазим децата от рахит?

Най-сигурното средство за опазването на бебето от рахит са слънчевите облъчвания. Те могат частично да започнат още от първите месеци от живота на детето. А през хладните и облачни месеци слънцето успешно се замества от кварцова лампа. Най-удобно е да си закупите портативна кварцова лампа. Кварцовата лампа е от полза както за децата, така и за възрастните. Сестрата от консултацията ще ви информира къде да си закупите подобна лампа и как да я използвате. Първата серия започнете още от втория месец от живота на детето. Направете до края на първата година общо 4-5 курса по 20-25 облъчвания с 1 месец почивка след всеки курс. През лятото при наличие на слънце кварцовата лампа не се използва.

Профилактика на рахита е комплексна. Освен слънчеви бани тя включва масажи, гимнастика и активни движения. Важно място заема и витамин D. Той трябва да се поема от майката през последните два месеца от бременността и по време на кърменето. На бебето витамин D започва да се дава още от края на първия месец от живота, а пир недостиг, още от първата седмица. Профилактичната доза се определя от лекаря за всяко бебе индивидуално. Запомнете обаче, че витамин D не бива да се дава едновременно с кварцовите облъчвания, защото натрупването на много витамин D  в организма на бебето може да навреди.


 

Симптоми при рахит

В представата на майката рахитът се рисува като тежко заболяване, което довежда до изкривяване на костите и умствено изоставане. Такава форма сега не се среща.

Първите болестни прояви на рахит се проявят около 3-5 месечна възраст. Те са леки и най-често се изразяват с повишена раздразнителност и неспокойствие, стряскане при най-малък шум, увеличаващо се изпотяване на главата/ особено по време на сън или сучене/ и значително понижен тонус на мускулите, което може да доведе до забавяне на двигателното развитие на кърмачето /седене, пълзене, изправяне на крака/. Олисяването на косата в тилната не е сигурен признак за поява на рахит.

Ранните прояви на рахит са доста не характерни. Подобни прояви се срещат и при други заболявания и само наблюдението на лекаря  може да реши дали се касае за рахит или  друго заболяване.Родителите трябва без излишна тревога да потърсят съвета на лекаря още при първите подозрения за рахит прояви. Ранното разпознаване и лекуване спомагат да се предотвратят по-късно настъпващи изкривявания на костите други увреждания на организма.

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови


loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 381 посетителя в сайта