www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

БЕБЕ. ХРАНОСМИЛАТЕЛНИ РАЗСТРОЙСТВА ПРИ БЕБЕ

(0 votes, average 0 out of 5)
Article Index
БЕБЕ. ХРАНОСМИЛАТЕЛНИ РАЗСТРОЙСТВА ПРИ БЕБЕ
Симптоми при леки форми на храносмилателни разстройства при бебе
Симптоми при тежка форма на храносмилателното разстройство
Грижи за бебето при остри храносмилателни разстройства
All Pages

Бебе.Причини за остри храносмилателни разстройства при бебето

Те се дължат на диетични грешки или на заразяване с болестотворни причинители - дизентерийни бактерии, салмонели, някои щамове на коли-бактериите, а също и някои вируси. За инфекциозния характер на разстройството говорят наличието на разстройство и у други членове на семейството, повишена температура, наличието на слуз и кръв в изпражненията.

Остро храносмилателно разстройство. Може да се прояви в лека и тежка форма.

Симптоми при лека форма на хранително разстрйство

При леката форма детето загубва апетит, започва да повръща и изхожда 3-5 пъти на ден пресечени полутечни изпражнения. Общото му състояние е леко засегнато. 

Симптоми при тежка форма на храносмилателно разстройство

Тежките форми се характеризират с непрекъснати повръщания, многократно изхождане на течни изпражнения  и признаци на обезводняване  хлътнали, изострени черти на лицето, намалена еластичност на кожата, голямо спадане на теглото, унесеност до загуба на съзнание, а в най-тежките случаи и гърчове. Ако леката форма не се лекува своевременно и правилно, тя може да премине в тежка. 

Грижи за бебето при остри храносмилателни разстройства

Когато детето получи остро храносмилателно разстройство, трябва да спазите правилото: почивка на болния орган. Докато се осигури лекарски преглед, преустановете всякакво хранене. Давайте на бебето само течности - преварена вода, оризова вода или чай с 5% захар. Тъй като всяко разстройство може да се окаже от инфекциозен характер, вземете предпазни мерки. Дезинфекцирайте изпражненията на детето в гърнето, като ги залеете с 3-5% хлорамин или белина. Дезинфекцирайте и бельото с 1-2% хлорамин или белина. Измивайте ръцете си с топла вода и сапун и ги обтривайте с 1 % хлорамин , или спирт. Ако лекарят  ви предложи болнично лечение, съгласете защото не можете да предвидите какъв ход ще вземе заболяването следващите часове и дни.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 255 посетителя в сайта