www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

АПАНДИСИТ ПРИ ДЕЦА

(0 votes, average 0 out of 5)
Article Index
АПАНДИСИТ ПРИ ДЕЦА
Причини за апндисит при деца
Симптоми при апандисит при деца
Как става разпознаването на апандисита
Форми на апандисит при деца
All Pages

 

Апандисит. Описание на остър апандисит при деца

Острият  апандисит при  децата има редица особености. Коремните болки са честа проява при детските заболявания, а при апандисит тези болки са главното оплакване. Внимателното наблюдение от родителите и лекаря на появата и развитието на коремната болка има решаващо значение за навременното разпознаване на апандисита у децата. В кърмаческата възраст заболяването се среща рядко, протича тежко и се разпознава трудно. След 4-годишна възраст заболяването се среща по-често.


 

Причини за апандисит при деца

Повод за неговата поява могат да бъдат местни дразнения на апендикса от попаднали чужди тела в него (острици, образувани в изпражненията камъчета и др.). у децата обаче апандиситът често се появява в хода на общите инфекциозни болести - брусница (морбили), грип скарлатина, ангина, дизентерия, остър ентероколит и др.


 

Симптоми на апандисит при деца

Коремната болка в началото често се появява в областта, около пъпа и може да бъде на пристъпи, т. е. да има коликобразен характер. След няколко часа обаче тя се засилва  все по-подчертано се установява в дясната долна част на корема. При леко опипване на тази област болката се засилва, и коремната стена показва своеобразна напрегнатост (т. Нар. мускулна защита). Болката се засилва също при сътресение и при промяна в положението на тялото. Детето обикновено щади болезненото място и лежи на дясната си страна,  със свити към корема крака. Различното положение на апендикса около сляпото черво в някои случаи може да доведе до промяна в местоположението на коремната болка, като последната може да се излъчва повече към малкия таз, пикочния мехур  или правото черво. Тази липса на характерност на коремната болка може да  затрудни разпознаването на болестта. Гаденето и повръщането  са втората честа проява на болестта. Езикът в началото е чист и влаженНо може да бъде обложени понякога сух.Често е налице запек, но при децата диаричните избождания, също не са рядкост,  и апандиситът може да се развие в хода на една чревна инфекция/ остър ентероколит/.


 

Как става разпознаването на апандисита

Разпознаването на апандисита у децата (особено в ранната детска възраст) е трудно и за опитния лекар. Много важно изискване към родителите е психическата подготовка на детето за .пекарския преглед, който трябва да се извърши внимателно и при осигуряване на максимално спокойствие от страна на разтревоженото дете. При опипването на корема детето не трябва да плаче и да напряга  коремната стена. Понякога се налага опипването на корема да се извърши по време на сън или през време на краткотрайно отвличане на вниманието на детето. В някои случаи се налага ректално туширане (лекарят достига и опипва апендикса с пръст през ануса). За тази неприятна манипулация детето също трябва да бъде психически подготвено.


 

Форми на апандисит

Различават се леки (катарални), тежки и много тежки (гнойни и некротични) форми на апандисит. За да се избегнат усложненията на апандисита, от голямо значение е неговото ранно разпознаване и оперативно лечение. Честа грешка, която родителите допускат, е даването без назначение на лекар на различни лекарства (очистително, антибиотици, сулфонамиди и др.), които са в състояние да залъжат болестната картина и да затруднят диагнозата. Важно е да се запомни, че npи продължаващи няколко часа коремни болки, повишена температура и повръщане родителите трябва незабавно да потърсят лекар, който единствен може да реши дали се касае за апандисит или за друго заболяване.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 425 посетителя в сайта