www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПОВРЪЩАНЕ ПРИ БЕБЕТА И ДЕЦА

(2 votes, average 5.00 out of 5)
Article Index
ПОВРЪЩАНЕ ПРИ БЕБЕТА И ДЕЦА
Причини за повръщане при кърмачета
Болести, които предизвикват повръщане при кърмачета
Причини за повръщане при деца над едногодишна възраст
All Pages

 

Описание на повръщане

Повръщането е честа проява при детските заболявания. В много случаи това е невинна проява, но нерядко е сигнал за започващо тежко заболяване. Много важно е да се наблюдават, подробностите в появата и протичането на повръщането, количеството и видът на повърнатото (храна, жълто оцветена материя, съдържание на жилки кръв и др.), миризмата на повърнатото. Важно е също така общото състояние на детето и неговата възраст.


 

Причини за повръщане при кърмачета

Среща се още при новородените и ако повръщането е упорито и съпроводено с непроходимост на храносмилателния канал, неговата най-честа причина са вродени аномалии (липса на анус, стеснение и непроходимост на хранопровод или черва). Всичко това налага незабавно търсене на лекарска помощ, която единствено може да спаси живота на детето. При трудно раждане и поглъщане на околоплодните води у новородените могат да се наблюдават временно упорити повръщания, които обаче не продължават дълго. Менингитите и тежките чревни инфекции (колиентерити, салмонелози) у новородените също довеждат до упорити повръщания. В кърмаческата възраст могат да се наблюдават оригвания и повръщания на малки количества храна, което се дължи най-често на прехранване и има невинен характер. По-рядко при нервни кърмачета се наблюдава своеобразно повръщане на храната до устната кухина, след което следва отново сдъвкване и поглъщане на същата. Този навик наподобява нормално срещащото се явление у преживните животни.


 

Болести, които предизвикват повръщане у кърмачетата

Съчетаните с повишена температура и повръщане заболявания у кърмачетата най-често се дължат на възпаления на гърлото, средното ухо (отит), запушен нос, а също така и на остри чревни инфекции. В редки случаи упоритото повръщане (комбинирано с тежко общо състояние) може да бъде признак на развиващ се менигит. Особен характер има повръщането при хипертрофичната пилорна стеноза, която представлява вродено извънмерно развитие на пилорната мускулатура. Тази своеобразна малформация затруднява нормалното изпразване на стомаха и се съпровожда с повръщания, които се появяват към третата-четвъртата седмица от живота на детето. Те са упорити, експлозивни (повръщане като фонтан) и настъпват наскоро след кърмене. Постепенно повтарящите се повръщания довеждат до отслабване на детето, което проявява признаци  на незадоволен глад. Ранното разпознаване и лекуване (медикаментозно или оперативно) спасява живота на детето.

Причини за повръщане  при деца над едногодишна възраст

У децата след 1-годишна възраст повръщане се наблюдава в хода на остри заразни болести (скарлатина, коклюш, остри чревни инфекции, менингит, епидемична жълтеница), остър апандисит, остро възпаление на пикочните пътища. Не трябва да се забравя, че даването на редица лекарства (хинин, амидофен, еритран, ампицили, хлорнитромицин и др.) също може да доведе до повръщане. Характерна проява е повръщането при периодичното ацетонимично повръщане

 

Последна промяна от Понеделник, 11 Януари 2010г. 15:54ч.  

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 218 посетителя в сайта