www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ДИАРИЯ. ОСТРИ РАЗСТРОЙСТВА ПРИ БЕБЕТА И ДЕЦА

(1 vote, average 1.00 out of 5)
Article Index
ДИАРИЯ. ОСТРИ РАЗСТРОЙСТВА ПРИ БЕБЕТА И ДЕЦА
Хронична диария при кърмаче
Видове диария
Симптоми при диария
Остра диспепсия
Остри чревни инфекции
Хронична диария
All Pages

 

Описание на острите диаричните разстройства при кърмачета

Това е честа проява в кърмаческата възраст. Причината за детските остри стомашно-чревни разстройства са крайно разнообразни. Когато острите диарии са придружени от повишена температура и повръщания, най-често се дължат на чревни инфекции/ колибактерии, салмонели, дизентериални бактерии, чревни вируси/ по-рядко на инфекции вън от храносмилателния канал (отити, възпаление на пикочните пътища и др.). В някои случаи продължителните разстройства са свързани с   д и е т и ч н и г р е ш к и (прехранване, даване на непригодна за възрастта на детето храна и др.).


 

Хронични диарични разстройства при кърмачета

При хроничните диарии се касае за непоносимост към някои храни (краве мляко, глутен от житни храни, обикновена или млечна захар и др.) или вродена недостатъчност в образуването на храносмилателни сокове.


 

Видове диарични разстройства

Според протичането диариите биват остри и хронични, а според тежестта - леки, средни и тежки  форми.


 

Симптоми при диаричните разстройства

При диаричните разстройства е особено важно да се наблюдават броят на изхожданията, количеството и видът на изпражненията (воднисти, течни, църкащи, кашави, кисели, шупнали, тъмни, черни, белезникави, вонящи с примес на слуз, кръв, гной). Важно е също да се следи дали изхождането е придружено с плач, болки и напъвания от страна на детето. Задържането и спадането на тегло е важен симптом при тежките диарични разстройства. Всяко значително и продължително спадане на тегло говори за сериозно нарушение в смилането и усвояването на хранителните вещества.


 

Обикновена остра диспепсия у кърмачетата се дължи най-често на грешки в храненето. Тя се изявява с 1-3 леки повръщания и 4-8 изхождания за денонощие. Изпражненията са кашави и пресечени. Детето изпуска газове има къркорене на червата и от време на време получава чревни колики. Температурата обикновено е нормална  или  леко повишена. С установяване на допуснатите грешки при храненето  и назначаването от лекаря на диетична храна обикновената  диспепсия бързо изчезва.


 

Диаричните разстройства при острите чревни инфекции са характерни при следните  заболявания дизентерия, колиентерити, салмонелози.


 

Хроничните диарии у децата след 1-годишна възраст се срещат рядко и техните причини се откриват сравнително трудно.

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови


loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 223 посетителя в сайта