www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ХРАНЕНЕ НА БЕБЕ С ТВЪРДА ХРАНА

(0 votes, average 0 out of 5)
Article Index
ХРАНЕНЕ НА БЕБЕ С ТВЪРДА ХРАНА
Кога трябва да се включи кравето мляко?
Млечните храни в режима на захранване на бебето
All Pages

 

Колко пъти на ден да храним бебето след като вече е минало на твърда храна?

Когато захраните бебето трябва да промените и  режимът на детето! От началото на 5-ия месец то се храни 5-кратно през 3 1/2 часа, а след 10-ия месец 4-кратно през 4 часа, тъй като новите храни са по-трудносмилаеми и се задържат в стомаха по-продължително време. Децата се захранват само при условие, че са напълно здрави. Храната задължително се дава с лъжичка, което е от значение за правилната артикулация по-късно. По правило всяка нова храна се внася предпазливо, дава се преди храненето с мляко, в малки, постепенно увеличаващи се количества. Едно млечно хранене се измества напълно за периода от 7 до 10 дни. Следващата нова храна може да се даде след 10-14-дневен интервал.

Децата се захранват само след консултация с лекар, който в зависимост от състоянието им определя вида на храната - пюре или каша. При въвеждането на всяка нова храна се следи за появата на обриви, оригвания, повръщания, диария и др.


 

Кога трябва да се включи кравето мляко?

Прясното мляко съдържа ценни хранителни вещества, но не трябва да се въвежда преди

9-12-ия месец.

Причините за това са:

 

  • може да измести майчината кърма;
  • съдържа малко желязо;
  • предизвиква микрокръвоизливи от храносмилателната система, особено при деца под 6 месеца;
  • съдържа 3-4 пъти повече протеини и минерални соли от майчината кърма, обременява храносмилателната система и бъбреците;
  • съдържа голям брой алергизиращи белтъци. 

Млечните храни в режима на захранване на  бебето

Преди 9-ия месец прясното мляко и млечните продукти (сирене, извара) не трябва да се дават в големи количества. След 6-ия месец те могат да се използват само в малки количества за приготвяне на захранващите храни. Включването им в големи количества след 9-ия месец може да е причина за ограничаване на разнообразието в храненето, за създаване на неправилни хранителни навици, развитие на желязо-дефицитна анемия и др. Ферментиралите млечни продукти (квасено мляко, сирене, извара) притежават антибактериален, защитен, антитуморен и хипохолестеринемичен ефект. При децата пробиотиците (живите млечнокисели бактерии) предотвратяват чревните инфекции, повишават усвояването на желязо, стимулират имунната защита и др. Млечните продукти (сирене, извара, сметана  и др.) са полезни за децата и могат да се въвеждат в малки количества със захранващите храни през второто полугодие.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 244 посетителя в сайта