www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

НЕДОНОСЕНО БЕБЕ

(2 votes, average 5.00 out of 5)

Недоносено бебе. Колко тежи недоносеното бебе?

Бебе, което тежи много под 2.5 кг, ще трябва вероятно да остане в болницата, където ще има на разположение кувьоз и за него ще се полягат, специални грижи.

Трудно е да се превъзмогне безпокойството. Повечето недоносени бебета се развиват съвсем нормално, като се има предвид, че се раждат преждевременно. Макар че в началото наддават бавно, по-късно за известно време наддават и растат бързо, за да наваксат. Те естествено не могат да наваксат съвсем, защото са по-малки. Щом стане на една година бебето, родено 2 месеца преждевременно, трябва да се смята за десетмесмесечно.

Когато недоносеното бебе стигне тегло около 3 кг, то вече не се нуждае от специални грижи и тревоги, от което и да било друго, но родителите много трудно могат да повярват. Не е изключено в началото лекарят да е предупредил родителите да не бъдат големи оптимисти, но впоследствие все повече се успокояват. Бебето навярно е трябвало да бъде в кувьоз, под непрекъснатото наблюдение на лекарите и медицинските сестри, и първоначално са го хранели със сонда. През по-голямата част от времето родителите може би не са били при него, макар че сега  в много болници насърчават родителите да докосват бебето и, когато е възможно, да го гушкат и да го хранят още от самото начало. Майката е трябвало да се прибере от болницата без бебето и заедно с бащата в продължение на седмици са водили някакъв странен живот на родители, които на теория имат бебе, без обаче да могат напълно да го почувстват.

Време за прибиране на недоносеното  бебето вкъщи

Когато дойде време да си го вземат родителите понякога се чувстват доста уплашени и несигурни. Лекарите и медицинските сестри разбират тези чувства на несигурност и могат да помогнат на родителите да ги превъзмогнат. За да сте сигурни, че правите всичко както трябва, опитайте се под контрола на медицинската сестра да се упражнявате в полагане на грижите, от които бебето ще се нуждае вкъщи. През последните няколко дни преди изписването на бебето е полезно да прекарате колкото е възможно повече време в болницата.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 277 посетителя в сайта