www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

БЛИЗНАЦИ. КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА БЛИЗНАЦИТЕ?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Близнаци. Как да засилваме индивидуалност при близнаците?

Стигаме до философския въпрос до каква степен да подчертаваме еднаквостта на близнаците и да насърчаваме тяхната индивидуалност, особено ако става дума за еднояйчни близнаци. Всички са очаровани от близнаците, вдигат голям шум около тях, прияттно им е, че си приличат и се обличат еднакво, и задават на родителите глупави въпроси ("Кой е по-умен?", "Кого обичате повече?"). На родителите им е трудно да не се съобразяват с интереса и очакванията на околните. И защо не? По този начин обаче близнаците може да останат с убеждението, че еднаквият им външен вид е единственият източник на тяхната привлекателност. На тригодишна възраст това често се харесва на децата. Но ако в крайна сметка на З0 години близнаците все още се опитват да привличат внимание, като се обличат еднакво, и са толкова зависими един от друг, че нито един от тях не може да се влюби или да създаде семейство, както обикновено става, резултатът въобще не е привлекателен, а тъжен.

От казаното дотук не следва, че родителите трябва да се страхуват да обличат близнаците в еднакви дрехи или да се срамуват да се радват на вниманието, което хората оказват на децата им. Еднаквата им външност е приятна както за близнаците, така и за родителите им.

Всъщност у близнаците се изгражда особено силен характер - те отрано се освобождават от зависимостта от родителите, развиват необикновена способност да участват в игрите с други деца, стават предани и великодушни един към друг.

Но за да не се подчертава прекалено силно фактът, че са близнаци, особено при тези, които са еднояйчни или си приличат много, разумно е родителите да не ги кръщават със сходни имена.

Насърчавайте близнаците да общуват и с други деца

Би трябвало само от време на време да ги обличат еднакво, от ранна възраст да ги събират редовно с други деца, преди да са свикнали изключително един с друг, да им разрешават, ако им е приятно, да се сприятеляват, поотделно с други деца. Не би било зле, ако насърчават съседите да гостуват свободни понякога да канят само единия на игра или на тържество. В това време другият близнак ще има възможност да се радва изцяло на вниманието на родителите си.

Ограничавайте прекалената зависимост, която имат един от друг

В отделни случаи в училище единият близнак става толкова зависим с

другия, че е по-добре да бъдат разделени и да учат в различни класове. Изглежда глупаво и жестоко, когато не е необходимо, на е добре близнаците да се разделят, за да се научат да общуват с другите и да не превръщат единствено брата или сестрата като източник на партньорство и доверие. 

Не се притеснявайте от фаворизиране. Още един съвет. Някои съвестни родители отрано започват твърде много да се тревожат, че обръщат повече внимание на едното бебе или че му сервират първо - например защото е по-дребно или по-отзивчиво. Подобна строга безпристрастност е излишна, всъщност тя води до прекалено механично, пресилено внимание. Всяко има нужда от естествена обич заради приятните си качества и иска да получава. Ако знае, че в сърцата на родителите му за него има по едно малко ъгълче, то е доволно и не се притеснява от обичта, която получават братчето или сестричката му. Детето обаче усеща фалша на пресиленото внимание. Напълно еднаквото отношение на родителите към близнаците кара всяко от децата да се замисли за правата си и ще го принуди да бори за тях.

Родителите трябва да възпитават у близнаците чувство на индивидуалност и уникалност, за да може всеки близнак да идентифицира себе си като уникална личност, а не като част от своя брат или сестра.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 138 посетителя в сайта