www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ОБРЯЗВАНЕ

(2 votes, average 5.00 out of 5)

 

 

Обрязване /Циркумцизия/. Какво представлява обрязването?

Циркумцизия означава обрязване на препуциума и откриване на главата пениса. Тя обикновено се прави през първите дни след раждането. Произход на обрязването е неизвестен, но се практикува най-малко 4000 години в много части на света и по  много причини. За евреите и мюсулманите то се прави по религиозни съображения, В някои култури обредът се извършва през пубертета и отбелязва преминаването на момчето  към зрялата възраст.

Възможно ли е детето да се разтревожи, ако не е обрязано и се сравнява с приятелчетата си?

Някои родители се тревожат, че необрязаният им син ще се разстрои, ако не е като баща си, като по-големите си братя или като приятелите си в училище, които са обрязани. Всъщност детето не би се разстроило, ако родителите са спокойни, че са взели такова решение. Можете е да му обясните, че обрязването не е наложително за здравето, ето не сте искали то да претърпи болезнена операция непосредствено след раждането, Много лекари са на мнение, че нормалното събиране на смегма в препуциума понякога може да причини леко възпаление или инфекция.

Обрязването помага ли на добрата хигиена?

В действителност редовното миене е също така ефикасно, както и обрязвaнето.

Учените смятаха, че съществува но-голяма вероятност съпругите на такива мъже да се разболеят от рак на шийката на матката, но последните изследвания опровергаха това схващане. Проучванията от показаха, че в детството си необрязаните момчета са повече предразположени към инфекции на пикочните пътища. Тези проучвания не вземаха предвид добрата, редовна хигиена, ето защо няма достатъчно доказателства, за да се направи заключение, че единствено обрязването е да предотврати възпаленията  на пикочните пътища. (Обрязаните  също страдат от инфекции на пикочните пътища) Ако се хванат , тези инфекции могат лесно да бъдат излекувани с антибиотици, следователно не трябва да забравяте, че добрата хигиена на половите органи(редовно измиване по време на баня) е по-важна за здравето на бебе, Отколкото обрязването.

Крие ли рискове обрязването?

Обрязването е сравнително безопасно. Манипулацията крие известни рискове, като кървене или инфекция, които лесно могат да бъдат излекувани. Обрязването определено е болезнено, но не се изисква упойка поради съществуващия риск за бебето. Общо взето стреса от манипулацията отминава  за около 24 часа. Ако е неспокойно по-дълго време или  има кървене или оток на пениса, веднага се консултирайте с лекар.

Няма убедителни факти от медицинска гледна точка в подкрепа на обрязването. Някои родители могат да предпочетат обрязването по религиозни причини. В останалите случаи  е добре да оставите препуциума такъв, какъвто го е създала природата.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 524 посетителя в сайта