www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

СВЕТОВЪРТЕЖ МОЖЕ ДА СЕ ПОЛУЧИ И ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛНА РАБОТА С КОМПЮТЪР

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Какво представлява световъртежа?

Световъртежът е разстройство, което се случва както на болни, така и на здрави хора. Усещането е, че предметите се въртят около човека или той около тях. Понякога световъртежът е вертикален.

Той може да бъде симптом на заболяване, но и синдром от комплексни прояви. Във втория случай е възможно да е придружен от невро-вегетативни смущения като гадене и повръщане.

Кога се наблюдава световъртеж при здрави хора?

При здрави хора се наблюдава, когато те попаднат в екстремални физикални условия. Например: ако се озоват надълбоко под водата, на много големи височини в планината или по време на горещини. Би могло да се каже, че до световъртеж, замаяност и нестабилност в походката се стига и след продължителна работа с компютър. При по-младите причината може и да е чисто психогенна, примерно заради тревожно разстройство, пристъп на паника и т. н.

В повечето случаи, независимо дали завъртането е хоризонтално или вертикално (като пропадане), то се дължи на различни болести. Става дума за заболявания на централната нервна система и по-конкретно на вестибуларния анализатор (б. р., има първостепенна роля за определяне на местоположението ни в пространсвото) или за редица вътрешни болести. Такъв пример са сърдечносъдовите оплаквания. Ако пациентът изпадне в хипертонична криза, понякога получава световъртеж. Както и ако е стоял продължително време прав, ако страда от анемия и др.

Симптом на какви заболявания е световъртежа?

Понякога причината се оказва болест на вътрешното ухо или т. нар. лабиринтит. Друг типичен пример е болестта на Мениер (б. р., невъзпалително заболяване на вътрешното ухо). Има един черепно-мозъчен нерв, който се нарича нервус вестибуларис. Ако той се увреди, също води до вестибуларни кризи и световъртеж. Същото се наблюдава и при наличието на тумор на осмия черепно-мозъчен нерв, който е отговорен за равновесието. Не е изключено световъртежът да е израз и на начален рак в мозъчния ствол, примерно ако е разположен в малкия мозък. А много по-често остри нарушения в кръвообращението в областта на мозъчния ствол стават причина за оплакването. Т. е. където се намират вестибуларните ядра.

Хората трябва да знаят, че световъртежът понякога е предвестник на много сериозни заболявания като мозъчен инсулт. Затова, щом имат подобен проблем, да потърсят специалист.

Мерки при световъртеж

- Пациенти, които имат световъртеж и се окаже, че са застигнати от болестта на Мениер или лабиринтит, трябва да бъдат на постелен режим. Да им се правят вливания на физиологични разтвори, защото гаденето и повръщането може да дехидратира организма. А от високото кръвно налягане - пациентът да колабира. Предвижда се вливане и на водно-солеви и глюкозни разтвори, прилагат се различни специфични медикаменти срещу световъртежа. Така се потиска активността на възбудното огнище във вестибуларния анализатор в мозъка.

- Хора с артериална хипертония трябва да поддържат добри стойности на кръвното налягане. Всяко покачване под формата на хипертонична криза често е обвързано със световъртеж. Човек трябва да се пази и от предозиране с антихипертензивни (срещу кръвното) медикаменти, защото пак ще получи оплакването.

- Хората с ниско кръвно по рождение задължително да приемат достатъчно течности, особено в жегите. Да пият поне 2-2,5 л дневно. Като се установи, че артериалното им налягане пада, течностите може да се подсолят малко. Да се избягват разходките в екстремно горещите дни.

- Ако човек прекалява с работата пред компютъра, да се направи преоценка и прекараното пред монитора време да се редуцира. В моменти на световъртежи да се спрат заниманията с компютъра, да се намали гледането на телевизия, както и четенето на книги, ученето. Да се осигури физически покой на тялото. А в острата фаза - човек да е в легнало положение. Не е задължително всички пациенти с тази диагноза да се настаняват в болница, но трябва да спазват предписания от специалиста режим.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 185 посетителя в сайта