www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

АВИТАМИНОЗА А

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Какво представлява Авитаминоза А?

Витамин А се среща в растителния свят.Зелените зеленчуци и плодове го съдържат повече, отколкото незрелите. В човека провитаминът се превръща в черния дроб във витамин А посредством фермента каротиназа. От зеленчуците най-много провитамин А се съдържа в спанака, листната салата, прясното зеле, морковите, доматите, зеления боб, зеления пипер, копривата и др. Витамин А се среща в готов вид само в животинските продукти (рибено масло, мляко, масло, черен дроб, жълтък от яйце и пр.). Складира се главно в черния дроб.

Симптомтоми при авитаминоза А

При недоимък на витамин А у човека най-напред се появяват общи оплаквания: отпадналост, лесна умора, липса на апетит. У малките деца и юношите спира растежът. Устойчивостта спрямо инфекции особено на лигавицата на дихателните и пикочните пътища намалява.

Най-ранната и характерна проява на недоимък на витамин А са очните изменения. Появява се т. нар. Кокоша слепота (хемералопия). Такива болни през деня виждат ясно, но привечер, щом като се стъмни, те не могат да се ориентират с помощта на зрението си.

Когато недоимъкът на витамин А напредне, поради спиране на секрецията на слъзните и конюнктивни жлезички конюнктивата засъхва и се получава ксерофталмия. Болните усещат, че нещо непрекъснато дразни очите им. Най-тежкото засягане на очите е кератомалацията, която засяга деца между 2 и 5-годишна възраст.

При авитаминоза А у човека се развиват характерни кожни изменения. Кожата става суха и лесно се лющи. Най-често по кожата на бедрата, раменете и страничните части на тялото се появяват папулки колкото лещено зърно, които са израз на фоликуларна хиперкератоза. Kосмитe изтъняват, стават лесно чупливи; ноктите също се изменят­губят блясъка си и се набраздяват. Настъпват и характерни изменения на лигавиците. Епителът се вроговява, поради което лигавицата на носа изсъхва и се образуват корички и язвички. Епителът на дихателните пътища загубва секреторните си защитни свойства, с което се обясняват упоритите бронхити.

Прогноза при Авитаминоза А

Прогнозата е в зависимост от напредналостта на очните изменения и предприемането на своевременно лечение.


 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 182 посетителя в сайта