www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КОЛКО УРИНА Е НОРМАЛНО ДА ОТДЕЛЯМЕ ЗА ДЕНОНОЩИЕ?

(1 vote, average 5.00 out of 5)

 

 

 

Колко е нормално количество на отделена урина за едно денонощие?

За денонощие човек отделя средно 1200-1600 куб. см урина. В зависимост от различни физиологични и патологични условия количеството урина може значително да се колебае. Не всяко намаление или увеличение на количеството урина е свързано с болест. Количеството урина на здравия човек винаги зависи от количеството на изпитата течност.

Каква част от постъпилата вода в организма се отделя чрез бъбреците?

Бъбреците отделят приблизително 75% от постъпилата в организма вода; останалата вода се отделя чрез кожата и белите дробове (известно количество вода се отделя и с изпражненията). Но тъй като вода постъпва в организма не само с пиене, но и с храната (хлябът, месото и другите продукти съдържат известно количество вода; особено много вода има в зеленчуците и плодовете), от бъбреците нормално се отделя количество урина, почти равно (малко по-малко) от количеството на изпитата течност.

Малкото количество урина признак на болест ли е?

Трябва да се има предвид, че отделянето на малко количество урина не винаги свидетелствува за задръжка на вода в организма, тъй като водата може да се отделя в значително количество чрез потните жлези, а също чрез стомаха и червата (през време на повръщане и диария), понякога през лигавицата на носа (през време на силна хрема) и с храчките.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 164 посетителя в сайта