www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПЛАВАЩ ИЛИ ПОДВИЖЕН БЪБРЕК

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Причини за плаващ бъбрек

Подвижен бъбрек, предимно десен, се среща по-често у жените, особено у многораждалите, на които стените на корема са отслабени и се наблюдава общо отпускане на коремните органи.За спадането на бъбрека способствува рязкото отслабване вследствие намаляване количеството на околобъбречната мазнина, която придържа бъбрека.Тежката работа, травми, падания от голяма височина, често напъване при запек обуславят появяването на плаващ бъбрек.

Симптоми на плаващ бъбрек

Най-често плаващият бъбрек не предизвиква никакви болезнени усещания и болните даже не знаят за спадането на бъбрека.

При палпация на корема може да се напипа подвижният бъбрек, което понякога става случайно. Случва се болните  да усещат тежест в корема, болки в кръста, засилващи се при ходене и тежка работа. В някои случаи се получава прегъване или свиване на пикочопровода, поради което урината престава да преминава от бъбрека в пикочния мехур. Тогава настъпват резки болки, повръщане и отслабване на сърдечната дейност. Вследствие задръжката на урината се получава хидронефроза.     ,

Лечение на плаващ бъбрек

При плаващ бъбрек е необходимо да се носи бандаж, за да се придържа бъбрекът на място; трябва да се забрани на болните тежка работа и занимание със спорт. Изтощените и слаби болни трябва да се хранят усилено, за да напълнеят.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 154 посетителя в сайта