www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ИНКОНТИНЕНЦИЯ, НЕВОЛНО ИЗПУСКАНЕ - КАК ДА СЕ СПРАВИМ С НЕЯ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Инконтиненция, изпускане на урина

Има много деликатни заболявания, за които пациентите се срамуват да говорят дори с най-близките си хора. Именно такова е инконтиненцията - неконтролираното изпускане на урина. "За жалост то е доста чест проблем при жените", заявява  д-р Дарина Банчева от столичната АГ болница "Св. Лазар".

Специалистката по акушерство и гинекология е работила в Алжир, Либия и Йемен, а и специализира урогинекология при д-р Аларгов от Атина, за да може да помага и на пациентите с инконтиненция. "Много от жените с тази диагноза смятат, че това е нормално състояние при остаряване, а други се срамуват да потърсят помощ. Моят съвет е хората да разберат, че това е болестно състояние, за което обаче вече има трайно решение", посочи д-р Банчева.

Има обяснение на факта, че изпускането на урина при жените е по-често. "От една страна, нерядко

тежкото
раждане води

до спускане на влагалищните стени, а с тях - и на пикочния мехур и ректума. От друга - понижението на нивата на естроген в климакса и менопаузата също способства за намаляване на колагена, на загубата на еластичност на тъканите", добави д-р Банчева. Задържането на урина и микцията (самият процес на уриниране - б. р.) са възможни в резултат на балансираното действие на сфинктерите на пикочния канал и на мускулатурата на пикочния мехур. "Тъй като последният заедно с проксималната част на уретрата, поддържана от компоненти на тазовото дъно, се намират в коремната кухина, то вътрекоремното налягане оказва еднакво въздействие върху тях. Състояния, които нарушават интраабдоминалното положение на горния участък от пикочния канал, както и такива, които разстройват тонуса на посочените мускули, водят до проблем със задържането на урина", описа специалистката от "Св. Лазар".

Инконтиненцията бива няколко вида. Стрес инконтиненцията е тази, при която има изпускане на малки количества урина по време на кихане, кашляне, смях или вдигане на тежко. Тя се наблюдава в резултат от отслабването на мускулатурата и фасциите на тазовото дъно. Най-честата причина за нея е бременност, раждане или менопаузата.
Ако пък се стигне до т. нар. свръхактивен пикочен мехур, при него се появява силен внезапен позив за уриниране, и то често, включително и нощем. Причината най-вече е нарушената инервация на сфинктера.

Преливната инконтиненция е непрекъснато капене на урина вследствие на препълнен пикочен мехур. А при функционалната инконтиненция няма патологични отклонения. При смесената е налице клиничната картина на няколко типа.
"Лечението на деликатното заболяване зависи от типа и сериозността му. При леките случаи се препоръчват

упражненията
на Кегел

- трениране на пикочния мехур чрез отложено уриниране и медикаменти", заяви д-р Дарина Банчева.

В зависимост от вида може да се приложи оперативно лечение. Известни са повече от 200 интервенции при пролапс, но в повечето случаи проблемът рецидивира заради непълноценността на тъканите.

"С въвеждането на модерните т. нар. слингови технологии пролапсът и инконтиненцията се лекуват трайно. Те представляват полипропиленови ленти, които надеждно подкрепят влагалищните стени и не позволяват отново да се спуснат", обясни д-р Банчева, която владее метода на лечение. Той и всички останали, доказано ефективни, рутинно се прилагат от години в "Св. Лазар".

При стрес инконтиненцията се поставя слинг на границата на пикочния мехур и уретрата, променя се ъгълът и изпускането спира. "Това са еднодневни оперативни методи, изключително щадящи и с минимална травма. На следващия ден жената се прибира вкъщи", каза д-р Банчева.

 

Прочетете още за инконтиненцията:

Инконтиненция - как да се справим

Инконтиненция смес от стрес и тревоги

 

Прочетете още за цистита:

 

Как да се справим с цистита?

Цистит през лятото

Какво трябва да знаете за цистита?

Червени боровинки при цистит

Хранене при цистит

Диета при цистит

Възпаления на пикочния мехур

Как да подобрим състоянието на пикочния мехур?

Хроничен цистит

Симптоми при цистит

 

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 143 посетителя в сайта