www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

БЕЛОДРОБЕН АБЦЕС ЗАПОЧВА КАТО КРУПОЗНА ПНЕВМОНИЯ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Диагноза  на белодробния абцес

Клинично острият абсцес започва бурно като крупозна пневмония и протича в три стадия:

Първият стадий на нагнояването се характеризира с бурно начална висока температура, кашлица, лека цианоза, втрисане и левкоцитоза. Болният се оплаква от тъпа болка и бодежи в гръдния кош.

Физикално се установяват симптомите на пневмоничен инфилтрат: притъпление с бронхиално дишане, крепитации и бронхофония. По-късно крепитациите и бронхофонията изчезват от центъра на притъплението. Болният отделя малко храчки, които са гнойни и имат гнилостна миризма. При рентгеново изследване се установява хомогенна, по-плътна от пневмоничната, сянка. Ако абсцесът се разширява или се развива плеврит, състоянието на болния все повече се влошава, явява се задух, цианоза.

Вторият стадий е стадият на оформяването и когато абсцесът се свърже с бронх, настъпва отхрачване, с което и температурата намалява. Болният започва да отделя наведнаж или постепенно все повече и по-гнойни храчки с един или два слоя. Те съдържат еластични влакна, холестерин, хематоидинови кристали. В тях може да се открият и кислотоупорни бактерии. Най-често се среща някой гноероден микроб. Физикално при неотхрачен абсцес се установява притъпление, отслабено или липсва дишане, липса на хрипове и бронхофония, а след отхрачването се установява кухина - бронхиално или амфорично дишане със средни и едри хрипове а наоколо дребни влажни хрипчета от пневмоничните огнища. При рентгеново изследване неотвореният абсцес се вижда като плътна, хомогенна ограничена сянка; отхраченият отворен абсцес се вижда като изтеглена овална кухина с хидроаерична сянка и инфилтрат около нея. В околния инфилтрат може да се видят съдови сенки.

В третия стадий абсцесът постепенно оздравява и се затваря или се хронифицира - болният прави субфребрилна температура и отделя обилни гнойни храчки. Физикално се установяват данни за кухина. Хроничният абсцес протича с временни изостряния. Храчките имат най-често сладникав дъх, жълтозелен цвят и три слоя: горен - пенест, среден -слузногноен и долен - само гноен. Болният бързо отслабва, анемизира. Развиват се барабанни пръсти. Заболяването може да се комплицира с кръвохрачене, метастатичен мозъчен абсцес, амилоидоза. На рентген се установява кухина, ограничена с плътна дебела мембрана, около която може да има инфилтративни огнища.

 

Прочетете още:

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ХОББ
КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ИШИАС
ТРАХЕИТ - Възпаление на лигавицата на трахеята
БРОНХОПНЕВМОНИЯ СЕ ПРИЧИНЯВА ОТ ПНЕВМОКОКИ
ЕМФИЗЕМ НА БЕЛИЯ ДРОБ
ВЛАЖНИ ХРИПОВЕ - КАК СТАВА ОБРАЗУВАНЕТО ИМ
ПЛЕВРАЛНО ТРИЕНЕ НАПОДОБЯВА ШУМА ОТ ХАРТИЯ
БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ. ОЗДРАВИТЕЛНИ ПРОЦЕДУРИ
АБЦЕС. БЕЛОДРОБЕН АБЦЕС
ПНЕВМОСКЛЕРОЗА - какви са причините за развитието и й?
МЕЗОТЕЛИОМ. ПРИЧИНИ ЗА МЕЗОТЕЛИОМ
ШОК. СТАДИИ НА ШОКА
ИНФАРКТ. Белодробен инфаркт
Кашлица - на какво е симптом тя?
КАКВО ПРИЧИНЯВА БРОНХОПНЕВМОНИЯ

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 163 посетителя в сайта