www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЕМФИЗЕМ НА БЕЛИЯ ДРОБ

(8 votes, average 2.88 out of 5)

Причини за белодробен емфизем

Емфизем на белите дробове се нарича разширение на белите дробове, предизвикано от разтягане на белодробните алвеоли от въздух. Различаваме остър и хроничен емфизем. Остър емфизем (остро разширение на белите дробове) се наблюдава при бронхиална астма през време на пристъпа на последната. Към острия емфизем се отнася викарният или  ком пенсаторният емфизем, който се появява в здравия бял дроб, когато другият бял дроб не взема участие в дишането вследствие на възпаление или свиване. Този емфизем също преминава, ако се възстанови функцията  на  белия дроб. Емфизем на белите дробове се нарича само хроничният емфизем, когато белодрбната тъкан от постоянното разтягане загубва своята еластичност и при издишване не е в състояние да се свие до нормата. Емфизем възниква като следствие на други болести, свързани със задух, в резултат на което белите дробове постоянно и прекомерно се разтягат. Хроничен бронхит, често повтарящи се пристъпи на бронхиална астма, туберкулоза на белите дробове, пневмосклероза, често водят към развитието на емфизем на белите дробове. Отслабването на еластичността на белите дробове в старческата възраст способствуват за развитието на емфизема.

При емфизем на белите дробове стените между отделните разтегнати алвеоли могат да се атрофират. При това кръвоносните съдове между алвеолите се атрофират и умъртвяват, белодробната повърхност се намалява и дишането се осъществява за сметка на останалата здрава белодробна тъкан.

Симптоми на еммфизем

След разтягането на белите дробове се разширява и гръдният кош, приемайки бъчвообразен вид. Затова емфизематозните бели дробове през време на дишането се разширяват незначително, в резултат на което се намалява всмукващата сила на  гръдния и кош, затруднява се постъпването на кръвта от празните вени в дясното предсърдие. Белодробната тъкан през цялото време е разтегната; вследствие на това достъпът на въздух в алвеолите е недостатъчен, те не се вентилират добре, броят на алвеолите се намалява, а за да се достави на организма достатъчно количество кислород, налага се по-често дишане - появява се задух. Отначало той се появява при усилена работа, бързо ходене, след това все повече и повече се засилва. Емфиземът почти винаги, особено в напредналите случаи, се придружава от бронхит (кашлица, отделяне на храчки). При перкусия се отбелязва кутиен тон, долните граници на белите дробове са по-ниско. При аускултация се чува отслабено дишане, сухи и влажни хрипове. Вследствие на измененията в белите дробове се затруднява и белодробното кръвообращение, увеличава се натоварването на дясното стомахче. За да се изтласка кръвта през белите дробове, а също,  вследствие на намаляването на всмукващата сила на гръдния кош, сърцето трябва да работи по-силно.

Емфиземът е хронична болест, развиваща се постепенно; обикновено тя се появява в напреднала и старческа възраст. От усипената дейност сърдечният мускул постепенно отслабва, започва се неговото израждане и към белодробния задух се присъединява и сърдечният. Развитието на емфизема предизвиква усилена работа на дясното стомахче, което води към хипертрофирането му. Хипертрофираният мускул постепенно се изражда и впоследствие настъпва  сърдечна недостатъчност на дясното стомахче. При по-нататъшното отслабване на сърдечната дейност се образуват застойни бронхити, появява се застой в големия кръг на кръвообращението. В резултат се развива цианоза, застой в черния дроб и след това се появяват периферни отоци. Измененото вследствие на заболяването на белите дробове сърце се нарича белодробно сърце

Лечение на емфизем

Ако причината, предизвикваща емфизема, е известна, по възможност тя трябва да бъде отстранена. Болните трябва да бъдат освободени от тежка работа, от влиянието на праха, разяждащите газове и др. Трябва да им се забрани пушенето и употребата на алкохол.

 

Прочетете още:

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ХОББ
КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ИШИАС
ТРАХЕИТ - Възпаление на лигавицата на трахеята
БРОНХОПНЕВМОНИЯ СЕ ПРИЧИНЯВА ОТ ПНЕВМОКОКИ
ЕМФИЗЕМ НА БЕЛИЯ ДРОБ
ВЛАЖНИ ХРИПОВЕ - КАК СТАВА ОБРАЗУВАНЕТО ИМ
ПЛЕВРАЛНО ТРИЕНЕ НАПОДОБЯВА ШУМА ОТ ХАРТИЯ
БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ. ОЗДРАВИТЕЛНИ ПРОЦЕДУРИ
АБЦЕС. БЕЛОДРОБЕН АБЦЕС
ПНЕВМОСКЛЕРОЗА - какви са причините за развитието и й?
МЕЗОТЕЛИОМ. ПРИЧИНИ ЗА МЕЗОТЕЛИОМ
ШОК. СТАДИИ НА ШОКА
ИНФАРКТ. Белодробен инфаркт
Кашлица - на какво е симптом тя?
КАКВО ПРИЧИНЯВА БРОНХОПНЕВМОНИЯ

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 257 посетителя в сайта