www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ХЕРПЕС И ИНФЕКЦИИ ПО УСТНИТЕ, КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ТЯХ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 


 

ХЕРПЕСИ ПО УСТНИТЕ (ЛАБИАЛЕН ХЕРПЕС)

Известен още като "стресници" или кожен херпес, лабиалният херпес е често срещано оплакване. Той може да се появи върху устата, устните, носа, бузите или пръстите. Виновникът за херпеса е вирусът херпес симплекс.

Херпес симплекс вирус тип 1 обикновено причинява херпеси по устните.

Херпес симплекс вирус тип 2 обикновено предизвиква гениталния херпес.

Въпреки това и двете разновидности на вируса могат да предизвикат рани в областта на лицето или по гениталиите. Можете да се заразите с херпес от друг човек с хер-пес в активна фаза. Приборите за хранене, самобръсначките, кърпите или директен контакт с кожата са обичaйюiте средства за разпространение на инфекцията.

Симптомите могат да се проявят до 20 дни след първоначалния контакт с вируса.

Появяват се малки, пълни с течност мехури върху подут, зачервен и болезнен участък от кожата. Болка или изтръпване (т. нар. продромален етап) често предшестват избиването на мехурите. Херпесът на устните обикновено преминава до десет дни.

След първата инфекция вирусът периодично се появява отново на същото място или в близост до него. Високата температура, менструацията и излагането на слънцe могат да провокират избиването на нови херпеси.

Херпес симплекс вирусът може да се предава дори когато носителят няма активни мехури. Все пак рискът от инфекция е най-голям от избиването на мехура до образуването на коричка. Херпесите тормозят най-често юношите и младите хора, но могат да се появят на всяка възраст. Огнищата намаляват след 35-годишна възраст.

Херпесите обикновено заздравяват без лечение. Следните съвети ще ви донесат облекчение:

  • Почивайте си, вземайте леки болкоуспокояващи (ако имате треска) или мажете раничката с медикаментозните кремове за херпес (те няма да ускорят лечението). Децата и тийнейджърите не трябва да вземат аспирин, поради риска от синдрома на Рей.
  • Не стискайте, не дърпайте и не пипайте мехурите.
  • Избягвайте целувки и контакт с други хора, докато имате мехури. Измивайте добре ръцете си, преди да докосвате друг човек.
  • Нанасяйте слънцезащитен крем върху устните и лицето, преди продължително излагане на слънце, както през лятото, така и през зимата, за да се предпазите.

Други инфекции и заболявания на устата

Млечница.(кандидоза) е инфекция, която се причинява от гъбички. Симптомите могат да включват кремаво-бели меки петна в устата и гърлото, белезникави грапави лезии, болка, леко кървене при потьркване или остьргване на лезиите, напукване в  на устата, усещане за грапавина в устата или загуба на вкуса.

Млечницата пламва, когато тялото е отслабено от болест или при нарушаване на естествения микробаланс в устната кухина поради прием на силни лекарства.

Болестта засяга най-често бебета, малките деца и възрастните хора. Също така, рискът се увеличава, ако сте с понижен имунитет, носите протези или имате други заболявания (като диабет или анемия), вземате определени лекарства (като антибиотици или перорални или инхалаторни кортикостероиди),лравите химиотерапия или лъчетерапия за лечение на рак, имате заболявания, които предизвикват сухота в устата или пушите.

Макар и болезнена, това не е сериозно заболяване. Тя обаче може да пречи на нормалното хранене и усвояване на ценни храюпелни вещества. Няма препоръчителни самостоятелни грижи за това състояние, но зъболекарят или лекарят могат да ви предпишат перорални лекарства. Млечницата има тенденцията да се повтаря.

Левкоплакия. Удебелените бели петна по бузата или езика често са признаци на левкоплакия, която е реакция на устната кухина към хронично възпаление. Тя може да бъде причинено от неудобни протези или силно триене на зъб по бузата или венеца. Когато белите петна се развиват в устата на пушачите, състоянието се нарича пушаческа кератоза. Емфието и тютюнът за дъвчене също предизвикват хронично възпаление. Употребата на тютюн може да доведе до рак на устната кухина.

Човек може да развие левкоплакия на всяка възраст, но заболяването е най-често сред възрастните хора. Лечението включва отстраняване на източника на раздразнение. Щом това бъде направено, удебеленото петно може да се изглади. Ако забележите бели петна в устата си, трябва да се прегледате при лекар или зъболекар. Ако те не изчезнат, може да се наложи да ви направят биопсия, защото понякога левкоплакията може да бъде предканцерозно състояние или ранен признак на рак.

Рак на устната кухина

Ракът на устната кухина включва рак на устните, устата, езика, венците и сливиците. Туморите често са безболезнени в началото и се виждат или могат да бъдат напипани с пръст. Стандартният скрининг на рака на устната е визуална проверка на цялата уста. Скринингът трябва да се прави всеки път, когато посещавате зъболекар или периодонт, който оглежда за необичайни бели или червени петна, които биха могли да се изродят в ракови.

Други симптоми на рак на устната кухина включват:

•             Кървене в устата или възпаление, което упорито не преминава.

•             Бучка или задебеляване на кожата или лигавицата на устата.

•             Разклатени зъби.

•             Проблеми с носенето на протези.

•             Болка в езика.

•             Болки или скованост в челюстта.

•             Затруднено или болезнено дъвчене.

•             Затруднено или болезнено преглъщане.

•             Болки в гърлото.

Много хора имат афти в устата, като по-голямата част не са ракови. Въпреки че честотата е по-малка в сравнение с много други видове рак, ракът на устната кухина често е смъртоносна болест. Петгодишната преживяемост е около 60%.

Употребата на тютюн и злоупотребата с алкохол са рискови фактори за рак на устната кухина. Възрастта също е фактор. Ракът на устата се среща най-често при хора над 45 години. Излагането на слънце е рисков фактор, когато заболяването се проявява по устните.

Все по-млади хора, които не са пушачи и не злоупотребяват с алкохол, развиват рак на устната кухина. В тази група се наблюдава висока честота на предаван по полов път човешки папиломен вирус (HРV), който се свързва с повишен риск от рак на устната кухина.

Всеки път, когато се преглеждате при вашия стоматолог, настоявайте той да ви провери за признаци на рак на устната кухина. Както всички ракови заболявания, ракът на устната кухина се лекува най-успешно, когато се улови рано.

 


 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1804 посетителя в сайта