www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ФИБРОМИАЛГИЯ ЧЕСТО СЕ ПРИДРУЖАВА ОТ ДЕПРЕСИЯ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

Какво представлява фибромиалгия?

Фибромиалгия е хронично състояние, характеризиращо се с широко разпространена болка в мускулите, лигаментите, сухожили­ята и околните меки тъкани, както и умора и множество болезнени точки - места по тялото, където най-лекият натиск причинява болка. Видът на болката може да варира, но често се описва като постоянна rьпа болка. Жените са много по-предразположени към това заболя­ване, отколкото мъжете. Вероятността да развиете фибромиалгия е по-висока, ако ваш роднина има това заболяване.

Симптомите на фибромиалгия включват:

· Болки по цялото тяло, с продължителност повече от три месеца.

· Умора и неспокоен, невъзстановителен сън .

· Болезнени точки по тялото, обикновено около мускулите и ставите .

· Свързани проблеми като  главоболие, синдром на дра­знимото черво и болки в таза.

Болест на мускулите ли е фибромиалгията?

Въпреки, че хората с фибромиалгия чувстват болки в мускулите си, това не е заболяване на мускулите. Учените едва отскоро започ­наха да изследват това заболяване, но фибромиалгията в крайна смет­ка може да се окаже нарушение на сензорната обработка в нервната система. Медикаментите, използвани за това състояние, въздействат върху химичните рецептори в мозъка и гръбначния мозък, а не върху мускулите.

Какво да направите за да намалите болките от фибромиалгията?

Фибромиалгията често се придружава от депресивни чувства, ко­ито изискват специфично лечение. По същия начин, стресът обикно­вено влошава симптомите.

Намалете темпото. Ограничете стреса и избягвайте дългите часове на повтарящи се дейности. Създайте си график, който редува работата с почивка.

· Разработете редовна, ненатоварваща спортна програма от леки физически уп­ражнения като ходене, колоездене, плуване и много упражнения за разтягане. Подобрете стойката чрез укрепване на поддържащите мускули, особено корем­ните мускули.

· Подобрете съня си естествено чрез всекидневна физическа активност. За да се избегнат нежеланите странични ефекти, вземайте сънотворни само в краен случай.

· Потърсете подкрепа от вашето семейство и приятели.

· Овладейте техники за релаксация. Опитайте с масаж и топли бани.

Фибромиалгията е болест на изключването

Засега няма лабораторни изследвания, които могат да помогнат за поставяне на диагноза. Вашият лекар ще ви постави диа­гноза едва след като е изключил всички други възможни причини за вашите симптоми. Лекарят може да предпише лекарства за намаляване на болката от фибромиалгия и подобряване на съня, както и специфични упражнения. Ако смятате, че сте подложени на прекомерен стрес или депресия вследствие на опитите да се справите с фибромиал­гията, обсъдете това с вашия лекар или психиатьр.


 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 127 посетителя в сайта