www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПРОДЪЛЖИТЕЛНА КАШЛИЦА ПРИ ДЕТЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

продължителна кашлица

ПРИЧИНИ ЗА ПРОДЪЛЖИТЕЛНА КАШЛИЦА

Кашлицата, продължаваща повече от две-три сед­мици, може да бъде напълно безобидна, но все пак трябва да се консултирате с лекар по този повод.

Продължителната кашлица през нощта подсказва, че детето има склонност към астма.

Кашлица, която започва още в първите дни след раждането на бебето, се наблюдава много рядко. Тя може да бъде признак за аномалии в развитието на трахеята или дори за сърдечно заболяване.

Ако бебето кашля по време на кърмене, най-ве­роятно нещо не е наред с клапата между хранопрово­да и стомаха. Това води до връщане на млякото, кое­то дразни гърлото при хранене.

Препоръки при продължителна кашлица

Всеки от споменатите по-горе проблеми изисква консултация със специалист, а някои - и хирургична намеса. Затова трябва да потърсите лекар без да от­лагате.

Кашлянето на по-големите деца не бива да ви тре­вожи толкова много. Най-вероятно става дума за по-­продължителна кашлица след простуда, особено ако в жилището се пуши.

Много деца през първите години от живота си пре­минават през период, който се нарича катарална фа­за. Настинките се редят една след друга, а в кратките паузи между боледуванията децата непрекъснато каш­лят или са хремави. Това е напълно нормално: детето постепенно си изработва имунитет спрямо вирусите, предизвикващи простуда. След няколко години вече няма да боледува толкова често.

Продължителна кашлица може да е налице при астма или ако детето е вдишало някакъв дребен предмет и той е попаднал в малките дихателни пътища в белия дроб .

Друга причина за продължителна кашлица може да е инфекцията на белия дроб или дихателните пътища, настъпила като усложнение след прекаран кок­люш.

Някои деца добиват навика да си прочистват гър­лото с покашляне, когато са притеснени или развъл­нувани, но всъщност с гърлото и белите им дробове всичко е наред.

Когато кашлицата продължава повече от две седмици обърнете се към лекар

Обърнете се към лекар, в случай че кашлицата продължава повече от две-три седмици, особено ако същевременно детето се чувства зле, отказва да яде, отслабва на тегло, вдига температура и често се поти (всички изброени симптоми могат да бъдат евенту­ален сигнал за различни инфекции на белите дробове и дихателните пътища).

Медицинска  помощ при продължителна кашлица

Лекарят ще прегледа внимателно детето ви и ве­роятно ще го изпрати на рентген за снимка на белите дробове, така че да се изключи възможността от на­личие на инфекция или чуждо тяло.

Лечението ще зависи от причините за кашлица­та, но ако тя не е свързана с някакво сериозно заболя­ване, лекарят най-вероятно просто ще ви увери, че ско­ро ще мине, ще ви посъветва да не пушите в присъст­вие на детето и ще ви даде някои общи препоръки за облекчаване симптомите на кашлицата.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 276 посетителя в сайта