www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

АТЕРОМАТОЗНИ ПЛАКИ ПРИ АТЕРОСКЛЕРОЗА

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Каква е причината за отлагането на плаки?

Отлагането на мастни вещества е резултат на настъпило разстройство на мастната обмяна в съдовата стена и тези мастни вещества се натрупват под формата на плаки (атероматозни плаки).

Какво се случва с атероматозните плаки?

С течение на времето плаката може да се пробие и нейното съдържание да се отмие от кръвния ток. На нейно място остава т. нар. атероматозна язва. Така изчезва гладкостта на вътрешния слой на артериите, характерна за непроменените съдове. Получават се грапавини, неравности, които малко или много нарушават преминаването на кръвта през тези места.

Коя е причината за образуването на съсиреци?

По грапавините могат да се отложат и тромбоцити (кръвни плочици), които увеличават съсирването на кръвта и създават заедно с грапавините на съда условия за образуване на съсиреци (тромби), които могат да запушат в крайна сметка даден кръвоносен съд. Така се получават тромбозите на артериите на мозъка - мозъчен удар, тромбозите на артериите на сърцето - сърдечен инфаркт, тромбозите на артериите на крайниците - гангрена и т. н. В зависимост от степента на засягане на различните органи от атеросклероза се проявяват и нейните белези.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 453 посетителя в сайта