www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ОБРАБОТКА НА РАЗШИРЕНИ ВЕНИ С ЛАЗЕР

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Какво представлява метода  за обработване на  разширени вени с лазер?

В страната методът се прилага от две-три години. Той се прилага при лечение на хронична венозна недостатъчност, вследствие на клапни венозни увреждания на голямата или малка повърхностна вена на долните крайници, включително и при болни с доста напреднали венозни разширения и появили се венозни язви. Неотдавна пироговските съдови хирурзи приложиха лазерния метод за лечение на разширени вени, съобщиха от пресцентъра на "Пирогов".

Как се извършва манипулацията?

Манипулацията е амбулаторна и се извършва в хирургична зала, при което се постига запушване на голямата или малка подкожна вена, посредством светлинната енергия на лазерния лъч, която се поглъща от хемоглобина на кръвта и се превръща в топлина. Във вътрешността на вената температурата достига до 70 градуса и вената буквално се „заварява”.

Какви са предимствата на метода?

Предимствата метода са:
1.Запазване на двигателната активност на пациента, веднага след манипулацията, както и работоспособността в следващите дни.
2.Използва се локален анастетик, така се избягва необходимостта от обща упойка.
В случай, че след манипулацията останат единични варикозни възли или малки венозни клончета, същите могат да бъдат облитерирани по метода на склерозираща терапия с пяна.
Лазерният метод на лечение е подходящ за всички възрасти, с изключение при: бременност и кърмене, при пациенти с нарушена или липсваща двигателна активност, дълбока венозна тромбоза, хиперкоагулация, артериални запушвания, тежки придружаващи заболявания.
Както в Европейския съюз, така и в България, лазерното лечение на разширени вени не се заплаща от НЗОК. Стойността на лечението зависи от цената на консумативите за еднократна употреба, които са вносни.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 148 посетителя в сайта