www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЕНДОКАРДИТ

(2 votes, average 3.50 out of 5)

 

 

 

 

Какво наричаме ендокардит?

Ендокардит се нарича възпалението на вътрешната обвивка на сърцето. На първо място се увреждат клапите на сърцето. Различаваме две основни форми на ендокардиr: ревматична и септична.

Ревматичен ендокардит

Причини за болестта. Най-често ендокардитът възниква при ревматизъм.

Токсините на бактериите или други алергени предизвикват възпалителна реакция в сърдечните клапи, която се развива без наличието на бактерии в тях.

Протичането на ендокардита е най-разнообразно както по продължителност, така и по тежест. При ревматичния ендокардит температурата може да бъде незначителна; болният да се чувствува сравннтелно добре и да не се забелязват никакви болестни смущения. Леките форми на ендокардита могат да оздравеят за няколко седмици. Понякога ендокардитът преминава в хронична форма със субфебрилна температура и незначителни клинични симптоми.

Ревматичният ендокардит се наблюдава при ревматизъм. Дължината на неговото протичане е обикновено няколко месеца.

Септичен ендокардит

Токсините на бактериите или други алергени предизвикват възпалителна реакция в сърдечните клапи, която се развива без наличието на бактерии в тях.

Протичане на ендокардит

Говорейки за протичането на ендокардита, трябва винаги да се имат предвид различните усложнения, които рязко променят картината на болестта. Присъединилият се миокардит или пък развилият се порок на сърцето предизвикват недостатъчност в работата на сърдечния мускул.

Ревматичният ендокардит често дава възвръщане на болестта, така нареченият възвратен ендокардит. Протичането на болестта до голяма степен зависи от проведеното лечение. Колкото по-рано почне правилното лечение, толкова по-благоприятен е изходът на заболяването.

Последици при ендокардит

При оздравяване, ако възпалението е било незначително, разрушената тъкан се възстановява напълно и органът става нормален.

В повечето случаи верукозните изменения и особено язвените разрушения в клапите така изменят строежа на последните, че при оздравяването не става тяхното пълно възстановяване. Зарастването става по пътя на развитието на фиброзна тъкан, която, уплътнявайки се, придръпва здравите части на клапата. Зарастването на клапите става чрез сбръчкване. В резултат на това клапите се обезобразяват,загубват своя нормален строеж.

Така увредената клапа при затваряне не може да закрие напълно отвърстието и част от кръвта тече в обратна посока. Например увредената двустранна клапа ненапълно закрива отвора между лявото стомахче и лявото предсърдие. При свиване на лявото стомахче част от кръвта през образувания отвор се връща обратно в лявото предсърдие. В такива случаи се говори за недостатъчност на клапите. Ocseн това в резултат на цикатрициалното срастване на клапите отворите между сърдечните кухини се стесняват и кръвта от предсърдието постъпва в стомахчето в недостатъчно количество.

 

 

 

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 68 посетителя в сайта