www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ХИПОТОНИЯ, КАК ДА Я РАЗПОЗНАЕМ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Хипотония. Описание на хипотония

Артериалната хипотония е проява на разстройство в механизмите, които поддържат нормалното кръвно налягане. За хипотония у възрастните се говори, когато систоличното налягане е под 100 мм Hg, а диастоличното - под 60 мм Hg. Симптомите на хипотонията могат да се развият и при по-високи цифри на кръвното налягане, ако преди това болният е имал артериална хипертония.Хипотонията обикновено се явява в резултат на намален ударен обем, намалена съпротива в периферните съдове, намаление на кръвния обем, или при комбинация от тези фактори.

Видове хипотония

Клинично хипотонията се разделя на три форми.

1. Конституционална първична хипотония

Това състояние не трябва да се разглежда като отделна болестна единица. Хипотонията се среща у много хора, по-често у млади, астенични жени, със значително емоционална и вазомоторна лабилност. Понякога се оплакват от лесна уморяемост, обща слабост и раздразнителност, сърцебиене, чувство на студ, главоболие и световъртеж. Тези оплаквания са невинни, но плашат болния. Оплакванията могат да се обяснят с общата характеристика на подобни индивиди със слаба мезенхимална тъкан и обща висцероптоза.

2. Секундaрна хипотония. Много заболявания могат да бъдат придружени от вторична хипотония. Такава хипотония може да се яви при миокарден инфаркт, съдова недостатъчност (липотимия, колапс), при някои аритмии, свръхчувствителност на каротидния синус. Други причини са: висока температура, кахексия, хеморагичен, травматичен или неврогенен шок, надбъбречна недостатъчност, диабетична кома и др.

Болният се оплаква от слабост, умора, прилошаване, смущение в зрението. Понякога може да получи и синкоп.

3. Ортостатична хипотония. Може да настъпи при болни с циркулаторен колапс, у възрастни хора, при продължително неподвижно стоене прав. Понякога настъпва у индивиди със силно разширени вени или обширни ангиоми на долните крайници. Ортостатична компонента може да има и при много от случаите със секундарна хипотония, при неврологични заболявания, засягащи вазомоторния център или гръбначния мозък. При заемане на изправено положение симптомите са същите както при вторичната хипотония, като показват ясна връзка с положението на тялото. Явяват се в право и изчезват в легнало положение.

Лечение на хипотония

Лекарят трябва да не акцентуира на "ниското" кръвно налягане пред болния и да го успокои. С подходящ спорт и закаляване на организма и рационално хранене може да се постигне значително укрепване на съединителната тъкан, мускулатурата и нервната система. Трябва да се избягва силна физическа и умствена преумора.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 78 посетителя в сайта