www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КОЛАПС. КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА НЕГО

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Колапс. Причини за колапс

Колапсът най-често се дължи на инфекция, интоксикация, кръвозагуба, преумора, рязка болка, наркоза, ентероптоза, продължително изправено положение,  травма, екстирпация на коремен тумор, голяма парацентереза и др. Поради парализа на вазомоторните центрове или на дисоциация в тях или в рефлексогенните зони, настъпва неправилно разпределение на кръвта в областта на спланхникуса, развива се т. нар. вътрешно кръвоизлияние. За появата на това състояние  от значение е спазмът на пръстените на хепаталните вени.

Поради отклоняването на кръв на  коремните съдове кръвооросяването на мозъка и сърцето е влошено, в резултат на което бързо настъпва сърдечна слабост, понижен съдов тонус с последващ упадък на всички жизнени функции в организма.

Диагноза на колапс

Колапсът може да настъпи внезапно или по-бавно. При инфекциозните заболявания често настъпва остър колапс във връзка с кризата или преди нея.

Симптоми на колапс

Болният лежи неподвижно, с отпуснато лице, мек и учестен пулс, повърхностно дишане. Вените са празни. Черният дроб не е увеличен, сърдечните тонове са глухи. С влошаване състоянието се развиват психични смущения до загуба на съзнанието.

Лечение на колапс

Колапсът е обратим процес, но при тежки интоксикации, увреждания на сърцето и изтощена нервна система болният може да завърши със смърт.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 220 посетителя в сайта