www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПАРОКСИЗМАЛНА ТАХИКАРДИЯ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Описание на пароксизмалната тахикардия

Пароксизмалната тахикардия е пристъп от екстрасистоли. Тя е пристъпно заболяване, при което изведнъж настъпва учестена дейност на сърцето, от 150 до 300 систоли в минута, и изведнъж се нормализира.

3а появата на пристъпи от пароксизмална тахикардия е необходимо да има център на патологично дразнене в проводящата система. Такива центрове се крият при възпалителни, дистрофични и склеротични процеси в сърдечния мускул.В някои случаи пароксизмалната тахикардия се наблюдава и при здрав миокард. 3а да настъпи пристъп, винаги трябва да има смутена вегетативна нервна дейност с превалиране на симпатиковия тонус.

Произход на пароксизмалната тахикардия

Пароксизмалната тахикардия може да има или суправентрикуларен, или вентрикуларен­произход. Суправентрикуларната форма има благоприятна прогноза. Вентрикуларната форма се дължи на тежко увреждане на миокарда и често пъти е израз на инфаркт на преградата, поради което има сериозна прогноза.

През време на пристъпа систоличният обем става много малък, вследствие на което се задържа в предсърдията и празните вени и се развиват застойни симптоми. Поради лошо кръвооросяване настъпват дистрофични изменения и сърдечният мускул отслабва. При тахисистолия над 180 систоличният обем става много малък. В тези случаи може да настъпи и запушване на предсърдията , т. е. състояние, при което изхождащият от атрио-вентрикуларния възел импулс се разпространява в две посоки и дава едновременна систола на предсърдията и камерите.

Клинични форми на пароксизмалната тахикардия

Различават се две клинични форми на пароксизмалната тахикардия.

1. Типична (есенциална) формa. Болният усеща пристъп от сърцебиене, главозамайване и притъмняване пред очите. При по-тежки форми може да настъпят епилептиформени гърчове от обезкръвяване на мозъка. В други случаи се появяват стенокардични болки. Пристъпът от тахикардия завършва изведнъж с отделяне на обилна светла урина и полакиурия.

2. Нетипична (екстрасистолна) форма. Явяват се чести и краткотрайни пристъпи от тахикардия, близки до груповите екстрасистоли.

Симптоми на пароксизмалната тахикардия

Характерен симптом на пристъпната тахикардия е внезапното  й появяване като достига до 150-200-300 екстрасистоли в минута. Пристъпът се придружава от стенокардични болки, епилептиформени припадъци,световъртеж,силна болка в корема и метеоризъм. Вследствие силната тахикардия се развиват застойни процеси и миокарда отслабва.

Пристъпът продължава минути, часове, а може и седмици. Пристъпът може да бъде краткотраен или да се повтаря често.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 596 посетителя в сайта