www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

МИОКАРД. Заболявания на миокарда

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Заболявания на миокарда.Характеристи на миокардните заболявания

Състоянието на миокарда зависи от заболяванията на ендокарда и перикарда, както и от заболяванията, и състоянието на коронариите. При всички случаи той е в зависимост от нервната система, от нейната трофична и регулаторна  функция и от хуморалната среда. Голямо значение има рефлексното влияние на другите органи. Кардните заболявания заемат централно място в сърдечната патология.

Виодве миокардни заболявания

Разделянето на миокардните заболявания е на три групи.

 

1. Миокардити. Характеризират се с възпалително-ексудативни явления в стромата, дистрофия и некроза в миофибрилите, които завършват със склероза. Биват остри и хронични, предимно дифузни или oгнищни.

2. Миокардиодистрофии. Тези състояния на дистрофични изменения в миокарда са винаги последствие на някое първично общо заболяване на организма. Към тази група принадлежи и т. нар. миокардоза миокардни увреждания, които се дължат на диспротеинемия и парапротеинемия; често пъти има и нарушения в електролитите и витаминната недостатъчност. Тя се среща при чернодробни, бъбречни, стомашно-чревни, панкреасни, малигнени и други заболявания.

3. Миокардиосклерози. Те са изходно състояние от първите две групи миокардни увреждания. Миокардиосклерозата, която е последствие най-често на атеросклероза на коронарните съдове, се комбинира с дистрофични процеси и хипертрофия на миофибрилите, поради което й се дава по-общо название миокардиопатия.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1867 посетителя в сайта