www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

БОЛЕСТ НА БЮРГЕР. Облитериращ тромангиит

(4 votes, average 1.50 out of 5)

 

Болестта на Бюргер. Облитериращ тромбангиит.Описание на Болестта на Бюргер

Облитериращият тромбангиит е заболяване с възпалителни изменения нa съдовата стена, засягащо предимно периферните артерии от среден и малък тип, както и средните и малки вени. Заболяването води до стеснения, тромбозирания и запушвания на съдовете, поради което протича с болка, развитие на некроза, язви или гангрени. Клинически се проявява между 25-45 години.

Клинична картина на Болестта на Бюргер

Клиничната картина зависи от съдовата област, в която се развиват функционално-морфологичните изменения.

1. В практиката най-често се срещат случаи със засягане на долните крайници. Болният се оплаква от мравучкания по краката, стрелкащи болки, чувство на студ и нарастваща слабост. При ходене болният получава болка в прасето, глезена или подколенника, която при почивка изчезва. Този симптом при голяма част от болните е първата проява на заболяването. По-късно болката се явява и без движение особено ако кракът има хоризонтално положение. При повдигане на крайника нагоре побледнява, явява се болка, а при спуснат крайник почервенява и после цианозира. Болката е артериална и се засилва при студ и суха топлина. Болният се оплаква предимно от единия крак. Още в началото установяват някои трофични смущения по кожата, ноктите, а по-късно развиват екземи между пръстите, виолетово оцветяване и гангрена.

2. Мозъчна формa. Засягането на съдовете на мозъка може да наподобява клиничната картина на атеросклерозата (хемиплегии, енцефаломалация). Развиват се дистрофични изменения и в ретината, тромбози на каротидите. Психичните смущения имат характер на депресия и деменция. Мозъчното кръвообращение е намалено най-малко с 30%.

3. Сърдечна форма. Засяга коронарните съдове и протича с ангинозни симптоми, миокардиосклероза и инфаркти.

4. Мезентериална форма. Засягането на мезентериалните съдове причинява силни болки, вследствие на съдови спазми, трофични изменения на съдовете и нервите на мезентериума. Съдовите спазми се явяват на пристъпи и продължават дълго време; наподобяват картината на инфаркт на мезентериалните съдове или колика.

5. Белодробна форма. В областта с най-силното нарушаване на кръвообращението се развиват ограничени инфилтративни огнища с вторична инфекция и с единични или множествени огнища на разпад.

Форми на протичане на Болестта на Бюргер

Тромбангиитът протича в две динамични форми на развитие:

1. Остра форма. Засяга предимно млади хора от 10 до 20 години и се нарична ювенилна гангрена. Протича с температура и левкоцитоза и се развива в продължение на няколко дни.

2. Хронична фирма. Развива се на пристъпи с по-кратки и по-дълги ремисии. Болните се оплакват от мравучкане по краката, стрелкащи болки, чувство на студ и нарастваща слабост. Болките в пръстите и прасетата се усилват при движение и намаляват при покой. Неголеми травми, например от тесни обувки, причиняват разраняване и гангрени. Обикновено се засягат и двата крака, но със значително преобладаване на процеса в едната страна. Спазмите на съдовете водят до атрофия и улцериране на кожата, атрофия на мускулите и остеопороза. Развива се влажна гангрена.

Заболяването протича в продължение на 10-15 години, като засяга всички други органи.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1392 посетителя в сайта