www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

АКО ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ СЪС СЪРЦЕТО, ВНИМАВАЙТЕ КАТО ИЗЛИЗАТЕ ОТ ТОПЛО НА СТУДЕНО

(0 votes, average 0 out of 5)

Как реагира сърцето при промяна на температурата?

Промяната на температурата е един от основните фактори, влияещи на сърцето. Излизането от топло на студено води до спазъм на кръвоносните съдове, повишаване на кръвното налягане и учестяване на сърдечната дейност. За здравото сърце тези промени не предизвикват оплаквания и не крият рискове.

Рязката промяна на температурата може да бъде фатална за хора с установени сърдечносъдови заболявания. Например при наличие на коронарна (исхемична) болест на сърцето излизането на студено в някои случаи предизвиква болка (стенокардия), в други - направо инфаркт, а понякога и внезапна сърдечна смърт.

Тези опасности налагат хората със сърдечносъдови заболявания да се подготвят предварително, като си вземат лекарствата поне половин час преди излизане, да се облекат топло и да не вдишват студения въздух.

За препоръчване е те да излизат в часовете с по-високи температури. Преди започване на сезона с резки колебания на температурите трябва да се консултират с личния лекар или кардиолог.

За хората, които не знаят, че имат сърдечно заболяване, но при излизането от топло на студено усетят дискомфорт и неразположение в гърдите или главата, се препоръчва веднага да се консултират с личния си лекар или кардиолог.

Възможно е това да е първата проява на новооткрито сърдечно заболяване. Освен сърцето, при резките промени в температурата могат да се получат усложнения в мозъчните съдове (инсулт) или в периферните съдове на крайниците. За това при излизане на студено освен тялото трябва да се пазят главата, ръцете и краката.
Ако усетите неразположение при излизане на студено, веднага потърсете топло помещение, започнете да разтривате крайниците си. При болки в гърдите вземете нитроглицерин и ако до 5-10 минути оплакванията не отшумят или се засилват, потърсете помощ или повикайте лекар.

 

24chasa.bg

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 323 посетителя в сайта