www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ХИПЕРТОНИЧНИТЕ КРИЗИ?

(0 votes, average 0 out of 5)

Същност на хипертоничната криза

УСЛОЖНЕНИЯ НА XИПEРТОНИЧНАТА БОЛЕСТ.
ХИПЕРТОНИЧНИ КРИЗИ

Протичането на хипеpтoничната болест нерядко е съпроводено с резки изостряния - така наречените хипертонични  клинични прояви на повишено артериално налягане.

Видове хипертонични кризи?

Кризи от първи тип, които се характеризират с бързо възникващо нарастване на артериалното налягане, съчетаващо се с нервно-съдови реакции. При тези състояния се забеляза силно главоболие, ту с пулсиращ характер, ту с оловна тежест и нерядко съпроводени с повръщане. В очите притъмнява, понякога пред очите се мяркат тъмни точки или проблясват искри. Едновременно с това се забелязват гадене и слабост. Някои болни по време на кризата се оплакват от чувството на свиване на гърдите, засилени удари на сърцето. Понякога стават нарушения на мозъчното кръвообращение, които се проявяват в преходни нарушения в зрението, речта, а също така пристъпи на стенокардия и даже инфаркт на миокарда. По такъв начин по време на кризите, продължаващи по няколко часа, болният като че ли в концентриран вид изпитва всичките симптоми на заболяването.

В по-голяма част от случаите проявлението на гореспоменатите симптоми се намира в пряка зависимост от равнището на артериалното налягане. Обаче това правило не винаги действа - нерядко силното главоболие, гаденето, отпадналостта се появяват и при сравнително невисоко равнище на артериалното налягане. Състоянието пък на други хора остава удовлетворително даже и при много високо налягане.

Необходимо е да се помни, че хипеpтoничните кризи могат да възникнат на всеки стадий на болестта. За тяхното развитие способстват много метеорологичните фактори, нервното напрежение, стресовите ситуации ит. н. Хипеproнична криза може да се провокира от безсънна нощ, постоянно недоспиване, бурен, неприятен разговор, пребиваване в задимено от пушене помещение. Често възникването на кризите съвпада с рязката промяна на метеорологичните условия.

Различават се ДВА ТИПА ХИПЕРТОНИЧНИ КРИЗИ. КРИЗИТЕ ОТ ПЪРВИ тип са по-характерни за ранните стадии на хипеpтoничната болест. Те носят кратковременен характер и продължават от няколко минути до 2-3 часа. кaro правило кризите от този тип са съпроводени с резки болки в  глaвaта, световъртеж, преминаващи нарушения в зрението, нерядко с гадене и повръщане, възбуда, сърцебиене, треперене, обилно  потоотделяне, често уриниране. Понякога се забелязва незначително повишаване на темперcnурата (примерно с 0,5 до 1 градус). При кризите от първи тип се повишава главно си столичното (горното) налягане.

КРИЗИТЕ ОТ ВТОРИ ТИП са по-продължителни и по-тежки от кризите от първия тип. Обикновено те продължават от няколко часа до 4-5 дни. Този тип е характерен за по-късния стадий на хипертонична болест, развива се обикновено на фона на изразените й проявления и високото артериално налягане. В клиничната картина на кризата от втория тип нерядко се развива  различни усложнения (инсулти, кръвоизливи в ретината, сърдечна астма, инфаркт на миокарда, отоци в дробовете). При това особено се повишава диастоличното (долното) артериално налягане. В урината, като правило, се появяват белтъчини, а в анализа на кръвта може да се наблюдава повишаване броя на левкоцитите. Външно болните са вяли, анемични. Характерни са оплакванията от тежест в глaвaта, главоболие, сънливост, шум в ушите, влошаване на зрението, стягащи болки в областта на сърцето.

КРЪВОИЗЛИВ В МОЗЪКА

Кръвоизливът в  мозъка е най-тежкото и често поражение на мозъка при хипертонична болест. По правило той се наблюдава у болните с високо артериално налягане и може да възникне едновременно в няколко участъка на мозъка. Клиничните проявления на това страшно усложнение на хипертонията се характеризира с внезапно начало - възниква много силна болка в rnавата и към нея се примесват  и други симптоми: развива се паралич, нарушение на речта, състоянието на болния рязко се влошава. В този случай е необходима незабавна хоспитализация, тъй като колкото по-рано се започне лечението, толкова повече са шансовете за пълно възстановяване на нарушените функции на организма.

ХИПЕРТОНИЧНО ПОРАЗЯВАНЕ НА ГЛАВНИЯ МОЗЪК

 

В основата на това усложнение лежи спазмът на мозъчните съдове с последващо развитие на отоци в мозъка, кръвоизливи, а след това и умъртвяване на малките съдове и прилежащите участъци от мозъчна тъкан. Хипертоничното поразяване на главния мозък се проявява с резки постоянни болки в главата, помътнено съзнание, конвулсии, повишено вътречерепно налягане. Ако се предприемат незабавни мерки за понижаване на артериалното налягане, то  процес е обратим.

 

Прочетете още:

1 СЪРДЕЧНА НЕВРОЗА
2 СВЕТОВЪРТЕЖ И ПРИЧЕРНЯВАНЕ ГОВОРЯТ ЗА НИСКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ
3 РЕЦЕПТА С АРОНИЯ ЗА СВАЛЯНЕ НА ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ
4 АКО ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ СЪС СЪРЦЕТО, ВНИМАВАЙТЕ КАТО ИЗЛИЗАТЕ ОТ ТОПЛО НА СТУДЕНО
5 ДОЦ. ИВО ПЕТРОВ ЗА ВИСОКОТО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ
6 КАК ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ПОЛУЧАВАМЕ СЪРДЕЧЕН УДАР?
7 СПЕШНА ПОМОЩ ПРИ ВИСОКО КРЪВНО. КАКВО ДА ПРАВИМ НЕЗАБАВНО?
8 ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ОБРАЗУВАНЕ НА ТРОМБИ
9 ЕСТРОГЕНЪТ ПАЗИ ЖЕНИТЕ ОТ ИНФАРКТ


 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 162 посетителя в сайта