www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Импетиго заразява предимно деца

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Описание на импетиго

Импетигото е заразно заболяване на кожата, което се среща предимно при децата. Нарича се още контагиоза, т. е. прилепчиво. Появява се внезапно, бързо се разпространява и лесно се предава от човек на човек.

Клинична картина на импетиго

Клиничната картина на заразното импетиго се характеризира с появата върху привидно здрава или леко зачервена кожа на малки мехурчета с тънка стена и бистро съдържание. Много скоро бистрото сдържание се превръща в мътна течност, а след това в рядка гной. Мехурчетата се пукат лесно, като дъното им има вид  на повърхностно  охлузване. Съдържимото на мехурчетата засъхва бързо и образува характерни жълто кафяви корички. Под коричките се открива влажна рзовочервена повърхност.

Коричките се задържат около 5-6 дни, след което падат.Заболяването започва и се развива по откритите части - лицето, окосмената част на главата, ръцете. Има склонност към разпространение към периферията.

Прогноза при импетиго

Ако заболяването не се лекува, поради разчесванията нерядко върху поразената кожа се присъединява вторична инфекция. Образуват се по-дебели кафяво-зеленикави кoри. Близките лимфни възли се подуват и стават болезнени. Общото състояние на организма също може да се засегне. Импетигото  е заразно. По тази причина  болното от импетиго дете не трябва да се допуска в детски колективи (ясли, градини, училища) .

Лечение на импетиго

На болния трябва да се забрани измиването на засегнатите участъци с вода и сапун, тъй като чрез тях и чрез избърсването  с  кърпа заразните материали се разпространяват     и полепват по здравата кожа. Коричките се премахват чрез размекването  им с 5% салицилов мехлем и се почистват със слънчогледово рициново масло. След това местата се намазват 2-3 пъти дневно с багрилни (анилинови ) разтвори - 1 % пиоктанин , фуксин, брилянотово -зелено и др., които имат  антисептично и  подсушаващо действие. Предпазванетo от импетиго се свежда до създаване на хигиенни навици, предпазване от замърсяване и малки наранявания. При мъжете след бръснене трябва да се прилага редовно дезинфекциарне  на кожата с одеколони и автършейфове или някакъв тоалетен спирт.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 257 посетителя в сайта