www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Акне - кои са причинителите на акне

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Причини за акне

Най-различни причини могат да причинят нарушения в нормалната функция на мастните  жлези на кожата, които да доведат до  болестни измененения. Увеличеното отделяне на мазен секрет (себум) и натрупването му в кожата довежда до особена състояние на организма, известно под названието себорея.

Описание на акне

Себореята се появява най-честа в периода на половата съзряване, като се задържа понякога и в зряла възраст. На почвата на мазна себорея се паявява едно от най-честите заболявания - т. нар. младежки пъпки (Обикновено акне). Заболяването започва в пубертета. Среща се и при двата пола. Кожата на засегнатите от себорея участъци е мазна и лъскава поради отделящите  се капчици мазнина от разширените отвърстия на мастните жлези.

Симптоми на акне

Па кожата на лицето (челото, бузите и брадичката), гърба и гърдите се появяват дребни възелчета, в центъра на които скоро се образуват малки гнойни мехурчета. След няколко дни гнойните мехурчета се пукат, гнойта изтича и засъхва във вид на корички, след падането, на които остава временнa пигментация. По брой възелчетата и гнойните мехурчета са различни. Друг характерен белег на заболяването са комедоните. Те се виждат ката черни точковидни образувания, които представляват вроговена материя, запълваща разширените изходни канали на мастните жлези. При изстискване комедонът излиза на повърхността на кожата във вид на бяло-жълтеникаво червейче с черен връх. Кожата, върху която са разположени обривите, е мазна, лъскава, с разширени пори.

Причините за себореята и за обикновеното  акне нe са напълно изяснени. Играят роля наследствени фактори, ендокринни смущения, стомашно-чревни разстройства и др.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 204 посетителя в сайта