www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КОСОПАД. Гнездовидно опадане на косата

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Описание на гнездовидно опадане на косата

Болестта се характеризира с внезапно опадване на космите на главата под формата на кръгли, различно големи, добре ограничени полета, без видими промени на кожата.

Симптоми на гнездовидно опадане на косата

Засягат се космите на главата, брадата, мустаците, веждите. Началото на страданието е незабележимо. Във и около обезкосмените полета космите се изскубват много лесно. В оголеното поле кожата става гладка, белезникава, леко зачервена или с цвят на слонова кост. Порастването на нови косми може да стане спонтанно. Обикновено те са мъхообразни и нежни. Протичането на болестта е различно и капризно. Повторенията са чести.

Причини за гнездовидно опадане на косата

Причините за появата на болестта са многообразни. Най-важни са нервно-психичните смущения, нарушенията във функциите на ендокринната система, наличието на бактериална инфекция и др.

Лечение на гнездовидно опадане на косата

Основният принцип на лечение е да се предизвика дразнещ ефект - засилване процеса на кръвообращение в засегнатия участък. За тази цел се използуват спиртно-етерни и други разтвори с включени активни вещества - хининови кори, чесън, салицилова, киселина и пр. Добро действие оказват и ултравиолетовите облъчвания. Трябва да се лекуват наличните в организма гнойни огнища - гнойни сливици, синузити, грануломи на зъбите и др.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1573 посетителя в сайта