www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Трихофития - стрижещият лишей

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Описание на трихофитията

От всички гъбични болести, които наред с кожата засягат космите и ноктите, трихофитията (стрижещият лишей) е най-разпространена у нас, заедно с микроспорията и фавуса, те съставляват групата на т. нар. същински микози. И трите заболявания засягат най-вече окосмената част на главата и затова пораженията, които нанасят по  косата, носят народното  име кел. В миналото тези болести се срещаха сред население с тежки условия на живот - нехигиенични жилища, гъcтoта  на населението, ниска здравна култура и хигиена. Днес с подобряване условията на живот и повишаване културата на населението тези болести са рязко намалели.

Причинители на трихофитията

Трихофитията се причинява от гъбичките трихофитони. Те паразитират по-често у човека, като засягат космите, гладката кожа и ноктите, но нерядко засягат  и животните,  и то най-често домашните - кучета, котки, едър рогат добитък и др.

Начини на заразяване с трихофития

Предаването на заболяването става при допир от човек на човек, от животни на човек или чрез предмети и вещи на болен човек - гребен, четка, шапка, тоалетни прибори и други. Трихофитията е силно заразна болест, която засяга най-вече децата, и то предимно в училищната възраст. От трихофития могат да боледуват и възрастните.

Симптоми на трихофития

По окосмената част на главата гъбичките нападат косъма откъм свободния му край. Наблюдават се множества малки огнища с кръгла и овална форма с различна големина. Кожата е леко зачервена. Космитe бързо се разрушават и се чупят на 1-3 мм над нивото на кожата, като остават да стърчат т. нар.пънчета. Други косми, начупени на самото ниво на кожата, се показват под формата на ч е р н и точки. На пръв поглед космите по засегнатитe  участъци изглеждат  изпадали като при косопад, но в същност те са само ниско начупени, което различава заболяването от истинския косопад. Трихофитията може да засегне и гладката кожа - най-вече лицето, шията и ръцете. Получават се добре очертани кръгли или овални петна с черен цвят, покрити с дребни люспи. Петната бързо разрастват по периферията, където се запазват червеният цвят и и възпалителния ръб, а в центъра избеляват. Гъбичките на трихофитията  мoгaт да засегнат и ноктите, като навлизат от свободния им  край. Ноктите губят своя блясък, нокътната плочка става неравна, сива, трошлива. Ноктите имат вид на наядени.

Лечение на трихофития

3аболяването е хронично, упорито и изисква продължително лечение.

Л е ч е н и е т о  на трихофитията  по окосмената част на главата и  ноктите се провежда с вземане  по  предписание  и  контрол на лекар на специален за целта антибиотик. Косата трябва да се остриже ниско и да се използуват противогъбични лекарства. Лечението на ноктите изисква дълбоко изрязване, пилене и намазване с йодова тинктура или с лак, съдържащ антисептични багрила. При упорити случаи се налага хирургическо изваждане на ноктите.

Лечението на трихофитията по гладката кожа трае няколко седмици, като местата се мажат с противогъбични разтвори и помади.

Профилактика на трихофития

При откриване на болен от гъбично заболяване трябва да се извърши преглед на всички членове от семейството. Ако се открие друг болен, той също трябва да се лекува. 3аболялото дете трябва да се изолира и всички вещи, с които си е служило,  да се дезинфекцират. В детските заведения и училищата трябва да се провеждат периодични прегледи на децата и обслужващия ги персонал.Необходим е постоянен санитарно-хигиенен контрол в студията, където се извършат бръснаро-фризьорски услуги.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 88 посетителя в сайта