www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Мазол - как да го лекуваме

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Описание на мазол

Образува се след продължителен натиск върху кожата. Появява се на места, където кожата е над  костна подложка и без достатъчна подкожна мазнина - най-често по стъпалата, петата и пръстите на краката.

Причини за мазол

Главната причина за появяването на мазола са тесни и неудобни обувки.

Какво представлява мазола

Мазолът представлява рязко ограничено задебеляване на кожата, което се вклинява в дълбочина, стига до коста и причинява силна болка. В центъра се образува жълтеникава точка - корен на мазол а.

Симптоми на мазол

Болките се явяват само при натиск върху мазола. Мазолите биват единични или множествени. Понякога затрудняват движението на болните и могат да доведат дори до инвалидност.

Лечение на мазол

За лечението е необходимо да се премахне натискът и се подобри статиката на краката чрез подложки  и  ортопедични обувки. Трябва да се носят удобни и меки обувки. Прилагат се излющващи средства. След топла баня със сапун (във водата се поставя малко готварска  сол) натрупаните рогови маси се изрязват с остро ножче и се поставя мазило, съдържащо 10-20% салицилова киселина, като се внимава да не попадне мазило върху околната здрава кожа. Съществуват и готови препарати за тази цел - мазолек, пластири и др. Добър резултат дава и изгарянето с течен азот в кабинетите по кожни болести.

 

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 252 посетителя в сайта