www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПИГМЕНТАЦИЯ НА КОЖАТА

(0 votes, average 0 out of 5)

 

На какво се дължи пигментацията на кожата?

Често наблюдаваме пигментиране на кожата. На какви болести може пигментирането да е симптом?

Пигментиране на кожата е симптом на цироза, хемохроматоза, пелагра

При цирозите на чeрния дроб често пъти се развиват пигментации и дифузно потъмняване на кожата. В тия случаи се установява вяла кожа с венозни звездички, слабо окосмяване. Далакът е увеличен, черният дроб е или увеличен, или намален, флокулационните проби са положителни, развива се асцит.

Хемохроматозата или бронзовият диабет също така протича с меланодермия от отлагане на хемосидерин и хемофусцин предимно по откритите части на кожата. Пигментацията може да обхване цялата кожа. Заболяването протича с хепато- и спленомегалия. Болният има хипергликемия. Развиват се симптоми от чернодробна и панкреатична цироза.

ПелагратаТя се характеризира с хиперпигментация на кожата по откритите части, по местата, подложени на триене, около ануса. Пигментацията се развива обикновено след началния дерматит и след това се засилва пролетно време. По крайниците се развива хиперкератоза и паракератоза, а по-късно кожата става атрофична. Освен това болният има стомашно-чревни оплаквания, ахилия, често диарични, но волуминозни изпражнения. Езикът най-често е силно зачервен, подут. Болният има парестезии, а при по-напреднала възраст и психични смущения.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 250 посетителя в сайта