www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА РОЗАЦЕЯ?

(1 vote, average 4.00 out of 5)

 

 

Какво представлява розацеята?

Розацеята е често срещано хронично заболяване, което се характеризира със зачервяване на кожата на лицето. От него най-често страдат жени във възрастовата група 30 – 50 години. Към момента причините за поява на розацея не са установени, казва доцент Мирослава Кадурина, доказан специалист в областта на дерматологията от ВМА. Счита се, че за нейното развитие допринасят комплексни фактори като например абнормални кръвни телца, нарушена функция на жлезите с вътрешна секреция, генетична предразположеност, злоупотреба с пикантни храни, тютюнопушенето, стреса и други.

Как протича розацета?

Заболяването протича в три стадия и ако не се лекува навременно, прогресира. При особено задълбочаване, розацеята може да доведе и до различни очни заболявания и дори слепота. Затова при първите симптоми (зачервяване на кожата, поява на кожни капиляри, отоци или оформяне на червеникави гнойни пъпчици), трябва задължително да се консултирате с дерматолог, каза доц. Кадурина.

Съществува ли метод за лечение на розацеята?

На този етап не е познато лечение, което да отстрани розацеята напълно. Навременната консултация със специалист обаче позволява нейния контрол. Първата стъпка е установяването на факторите, които провокират заболяването у даден пациент и след това да се елиминират (или да се избягват, доколкото е възможно). Вътрешното лечение, което се прилага, се осъществява предимно с антибиотиците, а локалното – със слабо активни средства. Особено добри резултати се постигат и при лечение с IPL терапия /Интензивна Пулсираща Светлина терапията е неинвазивна терапия, която използва високо интензивна светлина филтрирана от видимия и невидимия спектър с цел да подобри състоянието на кожата/, споделя доцент Мирослава Кадурина.

Какво трябва да знаят болните от розацея?

Болните от розацея не трябва да използват агресивна козметика и да се подлагат процедури, свързани с резки температурни промени на кожата (например парна баня). Миенето на лицето със сапун и излагането на слънце също са противопоказни, каза още тя.

 


 


 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 105 посетителя в сайта