www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЛЕЧЕНИЕ НА НЕВРОДЕРМИТ

(1 vote, average 4.00 out of 5)

 

Причини за невродермит

Невродермитът е заболяване от групата на невродерматозите, чийто основен признак е сърбежът и промяната на кожата под формата на уплътняване и загрубяване, а също така и задълбочаване на кожния релеф.

Основните причини за проявата на нерводермита при възрастните са генетичните фактори и функционалните нарушения на нервната система.

Видове невродермит

Различават се дифузен и ограничен невродермит. И за двете форми е характерен нетърпимият сърбеж с дълбоко разчесване, след което често се образуват дребни белези, папули с телесен цвят (склонни към сливане и инфилтрация) и траен бял дермографизъм.

Симптоми на невродермит

Ограниченият невродермит най-често се появява по кожата на задната повърхност на врата, в областта на лакътните и коленните свивки, по вътрешната повърхност на бедрата.

В центъра на огнището на поражение кожата е удебелена, розова или червена на цвят, релефът и е засилен. Тук се забелязват плътни и блестящи папули с бледорозов цвят, издигащи се над кожата, по периферията на огнището - хиперпигментация.

Разновидност на ограничения невродермит е така нареченият "гигантски невродермит", характерен с образуването на инфилтрирани оточни огнища в областта на половите органи и перинеума, съпроводени със силен сърбеж.

Ограниченият невродермит започва постепенно със сърбеж на някой малък кожен участък, след което сърбежът се засилва и всички явления постепенно нарастват.

Дифузният невродермит започва с интензивен сърбеж, възникващ на пристъпи върху обширни участъци от кожата. Постепенно в процеса се въвличат все по-големи кожни участъци. В тях се забелязва засилване на пигментацията, уплътняване и сухота, задълбочава се релефът на кожния рисунък. По повърхността на поразените зони има отделни възелчета, тънки тесни люспи, пукнатини, серозни и хеморагични корички.

При дифузния невродермит най-силно страда кожата по лицето, горната част на гърдите и повърхностите на свивките на крайниците. При тежки случаи се поразява цялата кожна обвивка.

Както при ограничения, така и при дифузния невродермит на местата на разчесването често проникват микроби и се развиват заболявания като фурункулоза, пиодермия,импетиго.

Лечение на невродермит

Понякога, ако болният се пресели на място със сух и горещ климат, невродермитът изчезва от само себе си. В лечението много важно значение играят фактори като: нормален режим на труд и почивка, уреден бит, диетотерапия и спокойствие. При всеки невродермит е много важно нервната система на болния да се изведе от състоянието на стрес и да се предпазва от всякакви външни дразнители.

Дuфузният невродермит се лекува в болнични условия. При ограничен невродермит на болния се предписват успокояващи и десензибилизиращи средства. Външно се използват пасти и мехлеми, съдържащи катран, нафталин и др.

Диета при невродермит

Диетата при невродермит трябва да е млечно-растителна. Преди започване на лечението или паралелно с него е необходимо организмът да се прочисти с клизми от токсините (прочистването на организма трябва да се направи при лечение на всяко хронично кожно заболяване). Прочистването на дебелото черво се осъществява по следната схема:

l-а седмица - клизмата се прави всеки ден;

2-а седмица- през ден;

3-а седмица - през два дни;

4-а и всички следващи седмици - 1 път седмично.

За клизмата трябва да се приготвят 2 л топла преварена вода и сок от 1 лимон.

След прочистването на организма може да се пристъпи към лечение с билки. Трябва да се започне с отстраняване на причината за заболяването, подобряване на обменните процеси в организма и нормализиране на дейността на стомашно-чревния тракт. Лекува се целият организъм, а не само поразените кожни участъци. Кожата е огледало на здравето на вътрешните органи.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 84 посетителя в сайта