www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

РУБРОМИКОЗА

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Кои части от тялото поразява рубромикозата?

Поразяват се кожата, кожният мъх и нокътните пластинки на китките и стъпалата.

Най-често заболяването започва с поразяване на кожата и нокътните пластинки на стъпалата.

Симптоми при рубромикозата

През първия етап се появява лющене на гънките между пръстите и под тях (на местата с повишено потоотделяне), сухота и напукване на кожата, след това настъпва загрубяване на кожата на стъпалото (хиперкератоза) с последващо лющене на повърхността от долната му страна. По правило болестта се отразява и върху нокътните пластинки.

След това поражението се пренася върху нокътните пластинки на китките. Тук протичат същите изменения: кожата надебелява, става груба, лющи се, появява се напукване и сухота. Нокътните пластинки се трошат, начупват се и надебеляват. Цветът им става мръсно­сив, краищата - неравни.

При болни с понижени съпротивителни сили процесът може да се разпространи по цялата кожна обвивка, включително до поразяване на лимфните възли. Различават се няколко форми на руброфития, всяка от които има свои особености на протичане.

При всички форми на заболяването болните се оплакват от сърбеж, което отличава руброфитията от другите гъбични заболявания.

Профилактика на рубромикозата

Профилактиката се състои в борба с прекаленото изпотяване, спазване на правилата за лична хигиена, носене на удобни (не гумени) обувки.

Лечение на рубромикозата

При рубрикомикозата наред с химиотерапевтичните средства се прилагат и препарати от растителен произход. Противогъбична активност притежават фитопрепаратите от: хвойна, орех, бутрак, великденче, японска акация, пача трева, живовляк, пелин. Те се използват като настойки и отвари за местно приложение.

 

 

 


 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 245 посетителя в сайта