www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

РАЗНОЦВЕТЕН ПИТИРИАЗИС / РАЗНОЦВЕТЕН ЛИШЕЙ/

(2 votes, average 1.00 out of 5)

 

Какво представлява разноцветен питириазис /разноцветен лишей/?

При това заболяване гъбичките поразяват роговия слой на епидермиса и устието на фоликулите. Заболяването се характеризира с поява на петна по тялото с жълто-розов, тъмнокафяв, жълтеникаво-кафяв или светлокафяв цвят. Петната са с неправилна форма и повърхността им се излющва на частички като трици.

Симптоми на разноцветен питириазис / разноцветен лишей/

Те се разполагат по кожата на гърба, шията, гърдите, а ако болестта се превърне в хронична - по горните и долните крайници. Постепенно петната се сливат в големи огнища със ситно назъбени краища. При почерняване те частично се обезцветяват, но лющенето остава. От този вид лишей по-често боледуват младите хора. Болестта може да се проточи с месеци и години.

Какво предизвиква разноцветен питириазис /разноцветен лишей/

Предразполагащ фактор могат да бъдат следните заболявания: захарен диабет, повишено изпотяване, вегетативно-съдова дистония, туберкулоза и редица други.

Лечение на разноцветен питириазис /разноцветен лишей/

Основен принцип в лечението е отстраняването и излющването на роговия слой на епидермиса. Това се постига с помощта на такива лекарствени препарати, като зеления сапун, резорциновия или салициловия спирт, 2%-ния развор от йод.

При лечението на заболяването трябва да се запомни, че при правилна терапия петната изчезват за 12-15 дни, но задължително трябва да се проведе втори и трети курс.

 


 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 154 посетителя в сайта