www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

АКНЕ. ЛЕЧЕНИЕ НА АКНЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

Акне. Причини за акне

Най-различни причини могат да причинят нарушения в нормалната функция на мастните  жлези на кожата, които да доведат до  болестни измененения. Увеличеното отделяне на мазен секрет (себум) и натрупването му в кожата довежда до особена състояние на организма, известно под названието себорея.
Описание на акне
Себореята се появява най-честа в периода на половата съзряване, като се задържа понякога и в зряла възраст. На почвата на мазна себорея се паявява едно от най-честите заболявания - т. нар. младежки пъпки (Обикновено акне). Заболяването започва в пубертета. Среща се и при двата пола. Кожата на засегнатите от себорея участъци е мазна и лъскава поради отделящите  се капчици мазнина от разширените отвърстия на мастните жлези.

Симптоми на акне

Па кожата на лицето (челото, бузите и брадичката), гърба и гърдите се появяват дребни възелчета, в центъра на които скоро се образуват малки гнойни мехурчета. След няколко дни гнойните мехурчета се пукат, гнойта изтича и засъхва във вид на корички, след падането, на които остава временнa пигментация. По брой възелчетата и гнойните мехурчета са различни. Друг характерен белег на заболяването са комедоните. Те се виждат ката черни точковидни образувания, които представляват вроговена материя, запълваща разширените изходни канали на мастните жлези. При изстискване комедонът излиза на повърхността на кожата във вид на бяло-жълтеникаво червейче с черен връх. Кожата, върху която са разположени обривите, е мазна, лъскава, с разширени пори.
Причините за себореята и за обикновеното  акне нe са напълно изяснени. Играят роля наследствени фактори, ендокринни смущения, стомашно-чревни разстройства и др.
Лечение  на акне с билки

Лечението на  акне  с билки е ефикасно тогава, когато приложението на билките е и външно, и вътрешно.

Препоръчва се следното външно и вътрешно лечение на младежки пъпки:

Външно лечение - компреси от смрадлика: 100 г ситно нарязани  листа от смрадлика се заливат  с един литър вряла вода. Запарката се оставя да изстине, след което се прецежда. С течността се правят компреси нa предварително измито лице 2-3 пъти  дневно до пълно излекуване.

След всеки компрес пъпките се намазват със следната настойка: 10 г цвят от невен се накисва  в 50 г чист зехтин. Оставя се да престои една седмица, прецежда се и се използува.

Вътрешно лечение: Две супени лъжици листа от обикновена коприва се заливат с 400 мл вряла вода, оставят се да киснат два часа, след което запарката се прецежда. Течността се пие по една винена чаша четири пъти нa ден преди ядене. Няколко дни ,по-късно към лечението се прибавя и репей: Една супена лъжица смлени корени от репей се варят 10 минути в половин литър вода. Прецедена и изстинала, отварата се пие по една винена чаша четири пъти дневно преди ядене. За увеличаване на лечебния ефект се прилага едновременно и трета билка: 100 г от надземната част на трицветна теменуга се зaливат с три чаши вряла вода. Изстинала и прецедена, запарката се изпива на порции за еидин ден.

Вътрешното лечение продължава дотогава, докогато трае и външното.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 220 посетителя в сайта