www.zdravni.com

 • Уголемяване на шрифта
 • Шрифт по подразбиране
 • Намаляване на шрифта

ГЪБИЧКИ МЕЖДУ ПРЪСТИТЕ НА КРАКАТА

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Гъбички между пръстите на краката. Описание на епидермофития

Епидермофитията е най-разпространеното гъбично заболяване.  Причинява се от група гъбички, известни под името епидермофитони, които са много устойчиви. Засягат кожата между пръстите и по гънките. Никога  не засягат космите.

Причини за епидермофития

За широкото разпространение на тази микоза имат значение  и лошите професионални условия - топлина, влага, триене, малки травми. Засягат се най-вече лица, които работят в мини, бани, хора, които носят ботуши, гумени обувки  (особено през лятото). Заразяването може да стане и при общо ползване на обувки, чехли  и др. Най-често срещана и с най-голямо значение е епидермофията между пръстите на краката (особено между третия и четвъртия, и между четвъртия и петия пръст). На тези места гъбичките причиняват зачервяване и лющене на кожата. Появява се силен сърбеж (особено вечер), който води до разчесване и подмокряне. Епндермисът се охлузва, появяват се ранички  и болезнени пукнатини. Кожата става още по-червена и се лющи. Когато епидермофитията започва да подмокря, т. е. , екзематизира, говорим за т. нар.  микотична екзема.

Лечение на епидермофития

Лечението  на болните от епидермофития трябва да бъде упорито и продължително. То се състои в редовно измиване на краката с води и сапун и намазване сутрин и вечер с 1- 2 йодова тинктура, а вечер с 5-10 % мехлем със салицилова  и бензоена киселина.

Профилактика на епидермофития

Профилактиката заема  важно място в борбата с епидермофитията,  тъй като болестта е заразна и  често протича незабелязано и изисква продължително лечение. Предпазните мерки налагат  спазване на добра лична хигиена .

В областта на личната хигиена трябва да се спазва следното:

 • Намаляване на изпотяването  на краката - редовно  миене на краката и ежедневна смяна на чорапите
 • Желателно е носенето на памучни, а не на найлонови  чорапи
 • Носене на удобни обувки и то от естествени материали

Обувките трябва да се дезинфекцират, поставя се вътре памук напоен с формалинов разтвор,  а обувките се увиват и престояват така две денонощия.

 • Ползване на индивидуални чехли и изтривалки в банята
 • Обществените мерки се свеждат до следното:
 • Строг медицински контрол  в обществените басейни, бани и т.н
 • Редовен медицински контрол на лицата, които работят на тези места
 • Редовна дезинфекция на тези места

Рецепта срещу гъбички на краката

Гъбички Еpidermophytia

Rp. Fol. Scolopendrii (лис. волски език)

НЬ. Basilici (ст. босилек)             по 100 г

М. f. species! Да се смеси!)

Начин на употреба: 3 супени лъжици от билките се варят в 0,5 л вода 5 мин. Правят се горещи бани по 20 мин. За същата цел може да се използуват корени от бъзак (SambuclI ebulus L.) в същото количество, но се варят 15 мин.

 

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 177 посетителя в сайта