www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ФИТОДЕРМАТИТ Е ОБРИВ В РЕЗУЛТАТ НА КОНТАКТ С РАСТИТЕЛНО ВЕЩЕСТВО

(1 vote, average 3.00 out of 5)

 

 

Докато се излежават с часове на поляните в планините обаче, ви дебне неподозирана опасност - плъзналият напоследък фитофотодерматит.

Какво представлява фитодерматит?

Фитодермитът е  обрив вследствие на кожен контакт с дразнещо растително вещество. “Той е изкючително често срещан, тъй като голяма част от растенията съдържат вещества, които, след като влезнат в контакт с кожата и в съчетание със слънцето, предизвикват алергични обриви”, обясни доц. Мира Кадурина. Специалистката се сблъсква с пострадали не само които са били в диви ливади, но дори върху обикновена трева или докато са си откъсвали различни билки.

Как се лекува фитодерматит?

Фитофотодерматитът се лекува като всички останали дерматити. Докторите установяват алергичнитефактори, които се отстраняват с кортикостериодни кремове, с антиалергични препарати и др.

“Много хора по това време на годината биват застигнати от дерматоза, която се дължи на смокини”, съобщи доц. Кадурина. В момента доста българи приготвят сладко от смокини, без обаче да предвидят, че те могат да доведат до нежелани реакции, които понякога са много тежки. “Имах пациентка, при която контактната реакция беше избухнала толкова бързо, че пръстът й целия бе покрит с мехури, беше се подул, затова се наложи и да отрежем пръстена й”, разказа кожната лекарка. Тя посъветва хората, които ще забъркват сладка или конфитюри, да свалят преди това бижутата от ръцете си.

Какво преставлява гъсеничния дерматит?

Друга лятна напаст са гъсеничните дерматити. Обикновено човек не забелязва как гадината е пропълзяла по гърба му, по цялата ръка или крак. И доста се изненадва, когато изведнъж види мощни червени обриви по тези места (но те нямат нищо общо с последствията от ухапването от комар). Във ВМА преди дни постъпила пациентка, при която лекарите дори се усъмнили за тежката болест лимфом, защото обривите от гъсениците се задържат много дълго време. “Доста са и са сочни и за разлика от ужилването от насекоми, където при вглеждане се открива център на “атаката”, при гъсеничните набези няма такова нещо”, разясни доц. Кадурина. Причината е, че крачетата на гадинката имат малки шипчета, които при стъпване върху кожата на човека “изливат” опасни вещества. А понякога се счупва и част от самото им краче. Това предизвиква хронично дразнене, което може да се задържи месец-месец и половина. Затова лекарите си мислят, че става дума за по-сериозна дерматоза и въобще диагноза. При пациенти с хронични заболявания оплакването преминава по-тежко.

През лятото могат да ни споходят куп неволи. Ако сме невнимателни, слънцето нанася сериозни поражения на кожата и косата ни. Това е времето, когато дерматитите минават в настъпление.

Маска за коса срещу слънчевите увреди

За да спасим косата от вредното влияние на слънчевите лъчи, можем да я подхраним с лесна за приготвяне маска. За нея е необходим 1 жълтък, малко зехтин, 3-5 капки спирт и половин флакон витамин А. Полезната смес се поставя на главата, разнася се добре и се оставя да постои за около 2-3 часа, след което косата се измива.

Слънцето е полезно за хората с атопичен дерматит - т. нар. детска екзема, и с псориазис. А днес от тях боледуват мнозина. Тридесет процента от малките деца между 1 и 6 г. пък са с някаква форма на алергичен дерматит, който се изразява примерно със зачервяване около устата или в гънките на ръцете, на краката, около памперсите, за които слънцето също е благоприятно.

 

Източник: trud.bg


 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 164 посетителя в сайта