www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЛЕЧЕНИЕ НА РОЗАЦЕЯ

(0 votes, average 0 out of 5)

Какво представлява розацеята

Много хора погрешно смятат, че розацеята е кожен проблем, който ще отзвучи от само себе си. Но истината е, че той ще става все по-видим и ще се влошава, ако не се предприеме нужното лечение. Заболяването се лекува трудно и изисква постоянство, за да се овладее неприятното зачервяване на кожата.

Д-р Светозар Дренски  e  специалист по дерматология и венерология в клиниката на проф. Стоян Тонев във ВМА-София.

- Д-р Дренски, какво представлява розацеята?

- Розацеята е хронично кожно заболяване, което най-често се наблюдава по лицето - носа, бузите, челото и брадичката. Могат да сe засегнат и очите, ушите, шията и деколтето, но това се случва много рядко.

- Известни ли са причините за появата на това заболяване?

- Известни са т.нар. отключващи фактори: висока или ниска температура, вятър, слънце, алкохол, кафе, газирани напитки, запек, подправки и др. Много често по кожата на болните се откриват малки кърлежи, които паразитират в мастните жлези. Паразитната колонизация има пряко отношение към влошаването на розацеята. Много често това заболяване се асоциира с някои болести на храносмилателния тракт, като гастрит и колит. Излекуването на тези заболявания води до подобрение в розацеята.

- Какви са симптомите на розацеята?

- Те включват зачервяване на лицето, поява на пъпки около носа, бузите, челото. Понякога интензивното зачервяване може да трае с дни. Някои хора казват, че чувстват кожата им да гори и щипе, особено когато нанасят лосиони и лекарства върху нея. Често се наблюдават и малки разширени кръвоносни съдове. Възможно e кожата да стане много суха и чувствителна. Ако не се лекува, след време могат да се появят гнойни пъпки по лицето, които се разпространяват. Когато се стигне до засягане на носа, вече се говори за тежката форма на заболяването, известна като ринофима. Тя може да придаде на носа доста обемист вид. Ринофимата за радост е доста рядко срещана - 1 - 2% от всички случаи.

- Кои други органи може да засегне розацеята?

- Болестта може да засегне очите. Те могат да се зачервят и да станат много чувствителни. Възможно е зрението да се влоши, а без лечение последствията може да са много сериозни.

- Заболяването предава ли се по наследство?

- Самото заболяване не, но има наследствено предразположение. Розацеята много често се асоциира със себореен дерматит, за който е доказана наследствеността.

- Каква е честотата на заболеваемостта и кои боледуват по-често, мъжете или жените?

- Наблюдава се при 2-3% от населението, като

предимно боледуват жени със светла кожа

и то след навършването на 30-годишна възраст. Честотата жени спрямо мъже е 80% към 20%. Тук важи правилото, че мъжете боледуват по-рядко, но по-тежко.

- Как протича заболяването?

- Заболяването преминава през няколко стадия:

- първи стадий - оток и преходен еритем;

- втори стадий - постоянен еритем и телеангиектазии (купероза);

- трети стадий - папули и пустули;

- четвъртият стадий - гранулопустуларна фаза.

Последният стадий, който коментирахме малко по-горе, е характерен за мъже в напреднала възраст, които прекаляват с алкохола.

Носът е силно увеличен, като кожата е задебелена и с разширени пори в резултат на хиперплазията на мастните жлези.

- Задължително ли е всеки пациент с диагностицирана розацея да премине през тези четири стадия на заболяването?

- Не, разбира се. В 70-80% от случаите розацеята се развива до втори и рядко до трети стадий. Обикновено първият стадий не се забелязва от пациентите и те много бързо, само за няколко месеца, преминават във втори. Този стадий може да продължи с години.

- Лесно ли се поставя диагнозата? Наша читателка ни сподели, че се е консултирала с четирима дерматолози и две години са я лекували от акне, докато не й поставили истинската диагноза - розацея.

- Диагнозата не е никак трудна. Много е важно да се установи наличието или не на демодекс, тъй като това определя правилното лечение. Все пак трябва да се помисли за диференциална диагноза с акне, периорален дерматит, лупус и други дерматози. В немската дерматологична школа има диагноза акне-розацея. Това е поради близостта на двете заболявания като клинична картина.

- Какво изследване трябва да се направи, за да се установи по категоричен начин наличието на демодекс?

- Откриването на демодекс става с микроскоп. Тъй като размерите му са доста малки - 0,15 - 0,48 mm, увеличението на микроскопа трябва да е поне 100 пъти.

- Ако се установи, че имаме демодекс, какво лечение трябва да ни предпише лекарят? Трябва ли след приключването на това лечение отново да се изследваме?

- При доказване на демодекс е правилно да се назначи противопаразитно и антибиотично лечение. Най-ефикасният продукт, т.нар. златно правило, за локално приложение е метроруборил крем, който съдържа 0,75% метронидазол. Доказано е, че след 30-40-дневното му приложение колониите на демодекс са напълно унищожени.

- Какво е лечението на розацеята?

- Лечението зависи от стадия на заболяването. В първия стадий обикновено се препоръчва хигиената на кожата да не става с класически, твърди сапуни, а с флуиди и лосиони. Нужна е и хидратация с кремове, които съдържат екстракти от растения, въздействащи върху малките кръвоносни съдове.

Във втори и трети стадий се започва с продукти за локално лечение, съдържащи метронидазол. Впоследствие

може да се добавят и орални антибиотици

от групата на тетрациклините. В четвъртия стадий лечението се допълва с хирургични или лазерни интервенции. Искам да подчертая, че най-голямата грешка в терапията на розацея е използването на кортикостероиди!

- Защо мислите така?

- Защото самите кортикостероиди предизвикват розацея, т.нар. кортикостероидна розацея. Ако все пак се използват, в началото може да има леко подобрение, но след това следва рязко влошаване на състоянието на пациентите. Пак повтарям, в никакъв случай не трябва да се използват кортикостероиди за лечение на розацея! Това е абсолютна грешка на лекаря, който ги е изписал!

- Розацеята води до микровъзпаления по стените на капилярите. Как могат да се премахнат те?

- Едната възможност е да се прилагат различни почистващи продукти и кремове с противовъзпалителен ефект. Другата възможност е да се премахнат самите капиляри. Те са основната причина за пониженото самочуствие на жените, боледуващи от розацея.

- Ролята на слънцето като “отключващ” фактор е ясна. Каква е ролята му в лечението?

- Болните от розацея се влошават при излагане на слънце. Ето защо приложението на фотозащитни кремове е наложително. Трябва да се носят шапки с периферия, чадъри и други средства за защита от слънцето.

- Трябва ли да се спазва определена диета при пациенти, страдащи от розaцея? В тази връзка, има ли абсолютно забранени храни?

- Забранени храни - не бих казал. Все пак трябва да се избягва горчиво и лютиво, но най-вече пикантните подправки. Те най-често раздразват храносмилателния тракт.

- Има ли метод или комплекс от методи, с чиято помощ да се постигне пълно и окончателно излекуване на розацея?

- При по-леките форми, да. При по-тежките целта е подобряване на състоянието. За съжаление много трудно се постига някакво подобрение при пациенти, които не спазват указанията на дерматолога.

 

 

 

 

blitz.bg

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 249 посетителя в сайта