www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ОНИХОМИКОЗА. Какви са причините за появата й?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Какво причинява онихомикоза?

Онихомикозите - гьбични увреждания на ноктите - обикновено са следствие от развитие на трихофития, фавус или микоза на стъпалата. Заболеваемостта на населението в Европа е около 5-15%, като честотата на поява на заболяването се увеличава с въз­растта, достигайки до почти 50% при хората на 70 го­дини. Голяма роля за появата на онохомикозите игра­ят заболяванията на кръвоносните съдове, плоското стъпало, деформацията на стъпалата, затлъстяването,захарният диабет. Много важни са два фактора:

1) по­вишеното съдържание на глюкоза в кръвта създава бла­гоприятни условия за метаболитните процеси на гъ­бичките;

2) изменението на големите и малките кръ­воносни съдове (диабетна ангиопатия) води до нама­ляване на трофиката на тъканите и до отслабване на защитните сили на организма.

Актуалността на проблема с това забляване е свър­зана не само с широкото му разпространение, но и с трудното му лечение, което в зависи от особеностите на строежа на ноктите. Основната задача на лечение­то е да се отдели патогенната гъбичка от увредените нокти, а този процес е много дълъг.

Заболявания от онихомикоза по­раженията се проявяват в три изменения:

•промени в цвета на нокътните пластинки;

•удебеляване на нокътните пластинки (подноктева хиперкератоза);

• чупене и разрушаване на ноктите.

Ако ноктите са здрави, през прозрачната нокътна пластинка просветва нокътното ложе. При заболява­не цветът на ноктите се изменя - той може да стане бял, сив, жълт, кафеникав (различни оттенъци), поня­ога дори черен или зелен. Изменението на цвета на ноктите се обяснява с това, че между пластинката й основата (ложата) на нокътя, се разполагат гъбички ­причинителите на заболяването, отлюспени кожни клетки, там попадат и други микроби. Удебеляването на нокътя (ороговяване на нокътното ложе) също е ре­акция на гъбичките.

По време на заболяването гъбичките проникват в цялата дебелина на нокътната пластинка, което води до дистрофични изменения и разрушаване на нокътя.

Разрушаването му от предния край може да започне и в самото начало, то обикновено се наблюдава заедно с удебеляване на нокътя.

В зависимост от степента и формата на увреждане се предписва или местно лечение (противогъбични медикаментозни препарати, които се нанасят непос­редствено на увредения нокът), или прием на лекар­ства (медикаментите попадат в нокътя с кръвния поток), или комбинирано лечение.

Лекарства при онихомикоза

При вътрешно лечение предписват гризеофулвин.

(неговата ефикасност не е висока, затова заедно с при­ема му отделят заразените нокътни пластинки),лами­зил, низорал, орунгал, дифлукан (флуконазол), форкан .

За местно лечение се предписват различни кремове, чиято основна съставка е клотримазол.

Трябва да се отбележи още един важен момент.

Дистрофията на нокътните пластинки се съпровожда с чупенето и рушенето им и е необходимо да се определи каква е причината за заразяване с. гъбички или дистрофия - а това може да стане само чрез ла­бораторни анализи.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 219 посетителя в сайта